Védett madár

2023.05.20. 17:40

Áramütés miatt pusztult egy gólya Zagyvarékason

Elpusztult egy gólya Zagyvarékason, valószínűleg, áramütés lett a madár veszte.

Rimóczi Ágnes

Gólyák Zagyvarékason

Forrás: Zagyvarékas Község Önkormányzata Facebook-oldala

– Kedves Zagyvarékasi Lakosság! Településünkön május 6-án ismét elpusztult egy gólya – adta hírül pénteken Zagyvarékas hivatalos közösségi oldalán a településvezető. Polónyi László bejegyzésében leírta, hogy a madár tetemét megtalálva, a hivatal azonnal megkereste a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei helyi csoportját. 

Pálinkás Csaba, a szervezet elnöke azt javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi tájegységvezetőjével. 

– Monoki Ákos természetesen azonnal intézkedett és Zvara Gábor szakember meg is vizsgálta a tetemet, keresve annak okát, hogy mi okozhatta a gólya halálát. Annyit sikerült megállapítani a jobb szárnyon talált sérülés áramütés következtében keletkezhetett. Sajnos az sem derült ki, hogy hol történhetett az eset, illetve az sem, hogy honnan származhatott a madár, mert nem volt meggyűrűzve – olvasható a polgármester bejegyzésében.

– Miután áramütésre gyanakodtak és a gólya az egyik villanyoszlop közelében hevert, a nemzeti park felveszi a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, hogy tegyék madárbiztossá ezeket az oszlopokat, a költöző madarak távozását követően, várhatóan ősszel el is végzik ezeket a munkálatokat – tette hozzá Polónyi László.

A településvezető kitért arra is, hogy öröm az ürömben, hogy nem a községháza udvarán fészkelő gólyapár egyike az áldozat. Ennek kiderítésére egy szakember drón segítségével felvételeket készített a fészekről és szerencsére mind a két madár látható volt fentről.

Kérjük, ha valaki sérült, vagy elhullott védett madarat talál a község területén, jelezze hivatalunk felé és megtesszük a szükséges lépéseket 

– hívta fel a figyelmet végül Polónyi László.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában