Szoljon podcast

2023.05.12. 14:00

Mosollyal az arcukon fogadták a palántákat Szolnokon – galériával

Paprika-, paradicsom-, zeller- és karalábépalántákat osztottak a Családi Porta Program részvevőinek pénteken délelőtt Szolnokon. Kapocsán Ilona Katona József úti lakos a hetvenes évek óta minden évben elülteti a növénykéket, lelkesen gondozza is őket – idén is nagy örömmel fogadta a töveket.

P. Pusztai Nóra

Került már palánta, vetőmag, gyümölcsfa, permetszerek, műtrágyát is a családokhoz

Fotó: Mészáros János

Negyedik éve vesz részt a Családi Porta programban Szolnok. Márciusban vetőmagokat, pénteken pedig paradicsom-, paprika-, zeller- és karalábépalántákat kaptak a kezdeményezésben résztvevő családok. A tövek egy részét a Katona József úti közösségi házban adták át.

– Szolnok negyedik éve vesz részt a programban, először nagy meglepetést okoztunk a minisztériumban a jelentkezéssel, mert megyei jogú városok közül mi vagyunk az egyetlenek az országban – tudtuk meg a helyszínen Fodor Györgytől, a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójától.

Negyven családot támogatnak.

– A program résztvevői a saját ellátásukon tudnak segíteni a saját munkájukkal, a saját telkükön. Mi biztosítjuk az alapanyagot, néhány szert, ami a növény gondozásához szükséges – emelte ki.

Került már palánta, vetőmag, gyümölcsfa, permetszerek, műtrágyát is a családokhoz, tavalyelőtt óta baromfit is osztanak.

– Igyekszünk az igényeknek megfelelni, a vetőmagnál volt, hogy kértek két bokor dinnyérevalót, ezt meg tudtuk oldani – tette hozzá. 

Időközben a Családi Porta program résztvevői is megérkeztek a közösségi házhoz, boldogan készítették össze a koordinátorokkal a csomagokat.

– Nagyon szeretek kertészkedni, tavaly sajnos nem sikerült jól a termés, reméljük idén minden rendben lesz és beérnek a zöldségek – mondta Szász Erika, aki a borsót, a babot és a vöröshagymát már elültette.

Negyven családot támogattak idén a palántákkal
Fotó: Mészáros János

Akadtak olyanok, akikhez házhoz vitték a kért palántákat. Kapocsán Ilona évtizedek óta gondozza a kertjét.

– 1976-ban kerültem ide, azóta egyfolytában művelem a kertet, sokat dolgoztunk vele, mert tele volt törmelékkel. Azokat kiszedtük, nekifogtam ásogatni. Egyébként is ebbe születtem, gyermekkorom óta kertészkedek. Beszélgetek is a növénykékkel, úgy vagyok vele, elmondom nekik, hogy jók legyenek és szót fogadnak – mondta mosolyogva, majd hozzáfűzte: nagy segítség a palánta, örül, hogy saját zöldségeit használhatja a főzéshez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában