Hagyományőrzés

2023.05.02. 17:30

Huszárbemutató tette örök emlékké a karcagi találkozót - galériával

A Déryné Kulturális Központ és az önkormányzat huszártalálkozót rendezett május 1-jén a Zuglógerben.

Daróczi Erzsébet

Az emberek élvezték a különleges programokat

Fotó: Daróczi Erzsébet

A programon látványos bemutatókkal várták az érdeklődőket, ahol a Pusztai Róka Lovascsapat és a Kováts Mihály Huszárbandérium mellett jászsági, ceglédi hagyományőrzők is felléptek.

Karcagon sokan nézték meg reggel a látványos huszárfelvonulást, ahol csikósok, betyárok, huszárok több tucat lóval vonultak fel.

A Zuglógerben aztán egész nap tartott a lovas program. Huszár bemutatót tartottak az Üllőről érkezett lovas csapat tagjai, a kisebbeket népi játszótér és huszártoborzó is várta, míg a felnőttek egy Kováts Mihályról szóló előadást is meghallgathattak. A délutáni lovas erőpróba is közel húsz indulóval zajlott a Pusztai Róka Lovascsapat nomád harci bemutatója után. A színpadon néptánc, népzene, nóta is szólt. Fergeteges hangulatot varázsolt a ligetbe az Agyagbanda, de a Jó Laci betyár nótaműsorát is sokan meghallgatták.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete és a Karcagi Nagykun Gazdakör szervezésében Pásztortalálkozó is rendeztek, majd búzát, gyümölcsfát, zöldséget és virágot szentelt Koncz Tibor esperes és Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos.

Az érdeklődők számára pásztorkutya- és juh-fajtabemutatót tartottak, a ferdinánd sütőversenyen pedig úgy ítélte meg a zsűri, hogy a Nagykunság legfinomabb ferdinándját a karcagi Örsiné Kovács Ilona készíti.

A karcagi Béres Mihályné és a kunmadarasi Szalai Imre örökös pásztornak elismerő oklevelet kapott, Györfi Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas  szobrász kisplasztikáját pedig Rózsa Péter, Szabó Sándor és Tóth László vehette át. A huszár- és pásztortalálkozó fő céljának a hagyományőrzést tekintették a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában