Sikertörténet

2023.06.16. 17:00

Tollas sikersztori: több ezer fecske és gyurgyalag költ Abádszalók és Tiszafüred között

5400 pár partifecske és 2200 pár gyurgyalag költ Abádszalók és Tiszafüred között. Ez igazi sikertörténetnek számít.

R. Á.

Gyurgyalag

Forrás: Nagykunság Tájegység Természetvédelmi Őrszolgálat

Fotó: Kiss Ferenc

Öt évvel ezelőtt hat helyszínen kezdődtek a gyurgyalagok és partifecskék fészkelését segítő élőhelyfejlesztések Abádszalók és Tiszafüred között. Ahogy arról a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság beszámolt, az évről évre rekordot döntő egyedszám bizonyítja, hogy mindkét faj előszeretettel veszi birtokba és használja költőhelyként a mesterségesen kialakított partfalakat.

– A költőhelyek kialakításával és folyamatos védelmével a gyurgyalagok állománya az öt év alatt megtízszereződött a térségben. Külön szenzációnak számít a partifecskék itteni populációjának növekedése, ami az idei év júniusára lassan újból megközelíti az évtizedekkel ezelőtti egyedszámot – olvasható Kiss Ferenc, a Nagykunság Tájegység Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársának beszámolójában.

A szakember kiemelte: a sikerek jól példázzák, hogy a fajok védelme mellett rendkívüli jelentősége van az élőhelyek védelmének, illetve rekonstrukciójának, mellyel egy egyébként drasztikusan csökkenő tendencia is megfordítható.

– Számos költést veszélyeztető tényező ellenére ezeknél a madárfajoknál az éveken át tartó elkötelezett munka gyümölcse ma beérni látszik – tette hozzá.

A partifecske (Riparia riparia) hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint. A gyurgyalag (Merops apiaster) hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában