Elismerés

2023.07.05. 11:25

A Vatikán hondurasi nagykövete lett Csépa díszpolgára

Hivatal és díszpolgári cím átadása után színes programkavalkád várta a csépaiakat az újratelepítés háromszázadik évfordulójából szervezett szombati falunapon. A hivatal munkatársai a hónap végéig átköltöznek az új épületbe.

P. Pusztai Nóra

Dr. Pintér Gábor (jobbra) veszi át a díszpolgári címet Pintér Csaba Gábor polgármestertől

Forrás: Beküldött fotó

Falunapon ünnepelték a település újratelepítésének háromszázadik évfordulóját szombaton. A hivatal épületét birtokba vették, díszpolgári címet is átadtak.

– Másfél évnyi munka után, júliustól végre átköltözhetett az új helyére a hivatal. A falu központjában álló ingatlant folyamatosan csinosítottuk, átalakítottuk a belső tereket – tudtuk meg Pintér Csaba Gábor polgármestertől.

Az épület korábban tájháznak készült, ám ezt a szerepét sohasem töltötte be, lakatlanul, funkció nélkül állt.

– Kisebb és komfortosabb hivatalnak, ráadásul a fenntartási költségei is alacsonyabbak. Sajnos egyes munkálatok tovább húzódtak, mint terveztük, de július 20-ára az utolsó kolléga is átköltözhet – fogalmazott.

Az ügyfélközpontú irodahelyiségek és a belső terek kialakításában a hivatal munkatársainak véleményét is kikérték, a beruházásra mintegy húszmillió forintot költött az önkormányzat.

– A Magyar Falu Program járdaépítési pályázatának köszönhetően kiépült a járdakapcsolat az új hivatalhoz. A tervek szerint klímával fűtünk majd, de figyeljük a pályázati lehetőségeket, melyekből kívül is megszépülhet az épület, esetleg kicserélhetjük a nyílászárókat, vagy telepíthetünk napelemet – szólt az elképzelésekről.

Nemcsak a dolgozók, de a falubeliek is várták a hivatal átadását.

– Egy, a falu központjában álló, kihasználatlan épület kapott új funkciót, ékköve lesz a településnek – bizakodik Pintér Csaba Gábor.

Az újratelepítés háromszázadik évfordulója alkalmából tartott falunap futóversennyel indult
Forrás: Beküldött fotó

A tiszazugi településen hagyomány, hogy időről időre díszpolgári címeket adnak át. A jó hangulatú falunapon sem maradhatott el az arra méltó személy köszöntése. Dr. Pintér Gábor érsek jubileumi ünnepi misét tartott a római katolikus templomban, majd átvehette a Csépa község Díszpolgára címet.

Az érsek 1964-ben született és a tiszazugi településen nevelkedett, papnak állt, ezután sodorta az élet a diplomácia felé, jelenleg a Vatikán hondurasi nagykövete.

Világszerte vitte Csépa jó hírét, tett a közösségért és annak pozitív megítéléséért, részben ezért is találta érdemesnek a testület a kitüntető címre

– hangsúlyozta a polgármester.

Az érsek minden szabadságát Csépán tölti, szülőfalujától tehát nem szakadt el.

Dr. Pintér Gábor érsek
Forrás: Beküldött fotó

– Meghatódva köszönöm meg e hatalmas megtiszteltetést, amiben most részesülök – mondta dr. Pintér Gábor érsek.

Életem során már számos elismerést és magas rangú kitüntetést kaptam, de ezt, a csépai díszpolgárságot, kétségtelenül egyedinek és különlegesnek érzem.

– Igaz, elszármaztam innen éppen 45 évvel ezelőtt, mert a tanulmányaim és a hivatásom elszólított, de lélekben mindig csépai maradtam. Csépa része az életemnek, és én része vagyok Csépának. Most 59 évesen szeretett szülőfalum díszpolgárává fogad, ami mélyen megindító elismerés.

Az ünnepségek után az önfeledt szórakozásé volt a főszerep a tiszazugi községben. A falunap programjai között szerepelt a futóverseny, a kutyás bemutató, Hegedűs Józsefné kiállítását is megnyitották a művelődési házban. Sergő, légvár, dodzsem és céllövölde is működött a nap folyamán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában