A felújítás még mindig áll

2023.07.18. 20:52

Az ORÖ egyik elnökhelyettese cáfolja a tiszapüspöki iskola bezárásának hírét

Megkapták júliusi bérüket az Országos Roma Önkormányzat fenntartásában működő Tiszapüspöki Általános Iskola pedagógusai, ezt Csóka János, az ORÖ egyik elnökhelyettese mondta hírportálunknak. A fizetések azért késtek, mert a roma önkormányzatnak több mint félmilliárd forint támogatást kell visszafizetnie a Belügyminisztériumnak, a NAV pedig inkasszálta az iskolának szánt pénzeket is.

Molnár-Révész Erika

A Tiszapüspöki Általános Iskola épülete, az Országos Roma Önkormányzat által fenntartott oktatási intézménybe közel 150 gyermek jár

Fotó: Mészáros János

– Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr felajánlotta, hogy minden segítséget megad ahhoz, hogy a két iskola működőképes maradjon – ezt az Országos Roma Önkormányzat, valamint a Belügyminisztérium között zajló tárgyalásokkal kapcsolatban mondta Csóka János, az ORÖ tiszapüspökiben élő elnökhelyettese. Az Országos Roma Önkormányzat két iskolát működtet az országban, az egyiket Tiszapüspökiben, ahol közel 150, zömmel roma származású diák tanul. 

Mivel az ORÖ-t még a korábbi „Híd a munka világába” program miatt a Fővárosi Törvényszék ítélete arra kötelezte, hogy fizessen vissza a Belügyminisztériumnak több mint félmilliárd forintnyi támogatást, a késedelmi kamatokat és a perköltséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszálta az ORÖ számláját. 

Ezzel leemelte a két iskolának szánt 30-30 millió forintot is.

– Ezért a Belügyminisztérium újra átutalt összegeket a két iskolának a bérek, járulékok és a rezsiköltségek rendezésére. Az átutalás megtörtént, így már megkapták júliusi bérüket a pedagógusok. Bízunk benne, hogy biztonságban működik tovább az intézmény, és cáfolom azokat a sajtóban megjelent híreket, hogy bezár majd az iskola Tiszapüspökiben – hangsúlyozta az elnökhelyettes. Hozzátette, az intézmény működtetéséhez továbbra is ragaszkodnak, nem szeretnék a fenntartást átadni sem az államnak, sem egyházi, vagy alapítványi kézbe.

– Bízunk benne, és reméljük, hogy az Országos Roma Önkormányzaton belül is rendeződik a helyzet, és folytathatjuk tovább a működést – utalt a szervezeten belül az utóbbi időben kipattant ellentétekre, botrányokra. 

Patthelyzet, még mindig áll az iskola és a tornaterem felújítása a jogvita miatt

Mint azt korábban megírtuk, bár a pénzt megnyerte az ORÖ a püspöki iskola felújítására, az épület renoválása nem teljesen készült el, a tornaterem pedig torzóként meredezik még most is az iskola udvarán. A munkálatok az ORÖ és a kivitelező közötti jogvita miatt állnak. 

– Beadvánnyal éltünk a hatóság felé, hogy hosszabbítsák meg a projekt időtartamát, hiszen, amennyiben lezárták volna, akkor esély sem lenne, hogy legyen belőle valami. A kivitelező perli az ORÖ-t, az ORÖ a kivitelezőt, míg ez a jogvita tart, valószínűleg sajnos sok minden nem történhet. Azt tudom, hogy valamekkora összeg még bent van, ami már persze kevés a felújításra – mondta a beruházással kapcsolatban Csóka János elnökhelyettes.

A jogvita azért alakult ki, mert az ORÖ szerint a kivitelező kifogásolható munkát végzett, és míg nem javítja ki, nem fizet, a kivitelező pedig a pénzét várja az elvégzett munkáért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában