Felelősségre vonják

2023.07.05. 17:25

Elhordta a szétszórt szemetet a videófelvétellel leleplezett szolnoki szemetelő

Megdöbbentő képsorokat rögzített egy térfigyelő kamera a minap Szolnokon. A Kőrösi út végén kihelyezett berendezés felvételein az látható, ahogy valaki az utánfutójáról lepakolja szemetét a fás, bokros területre. A történtek miatt szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen.

Hartai Gergely

Lits László és Szalay Ferenc

Fotó: Nagy Balázs

Szalay Ferenc polgármester az eseményen hangsúlyozta, az effajta hulladéklerakás méltatlan dolog, mely zavarja és bántja a város lakóit. Annak érdekében pedig, hogy ilyen esetek a jövőben ne történhessenek meg, kamerákat helyeztek ki az elmúlt hetekben.

– Az eszközök helyszínei természetesen nem nyilvánosak, kivéve az ittenié. Ez vette fel ugyanis azt, amikor egy fiatalember a napokban hulladékot hordott a területre. Ám a felvételeket visszanézve az illető nagy sebesen eltakarította a szemetet. Ettől még a felelősségre vonás megtörténik, lépéseket teszünk az ügyben – tekintett az eltakarított szeméthalom helyére a városvezető.

Szalay Ferenc hozzátette: Szolnok hulladékgazdálkodási rendszere működik, a lomot a hulladékudvarokba is be lehet szállítani, a vas, a fa és a papír szétválogatását egyaránt elvégzik.

– Meg kell értenünk, hogy a környezetünkért mi vagyunk a felelősek! Igényesebb városban kell, hogy éljünk, ehhez pedig az kell, hogy a saját életterünkre jobban ügyeljünk. Ha valaki illegális hulladéklerakást észlel, azt arra kérjük, készítsen róla felvételt, és küldje be az NHSZ-nek – hívta fel a lakosság figyelmét a településvezető.

Ezt követően az NHSZ Szolnok ügyvezető igazgatója tájékoztatott az esetről. Lits László rámutatott, az elmúlt években a társaság kialakított egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert, amely az országban az egyik legfejlettebb. Az illegális hulladék elhelyezése és összegyűjtése azonban óriási probléma a vármegyeszékhelyen.

Szolnok több tízmillió forintot költ az illegális hulladék összegyűjtésére, ezért mi továbbra is a zéró tolerancia elvét valljuk. Több mint húsz mobil figyelőkamerát helyeztünk el a város különböző pontjain, és ezek „eredménye” a közösségi média felületein már látható 

– közölte az ügyvezető.

Lits László kiemelte, a szolnokiak csupán elenyésző része okoz ilyen jellegű problémákat, a nagy többség rendkívül együttműködő. A szűk elkövetői réteget viszont jobb belátásra kell bírni ahhoz, hogy javuljon a köztisztaság.

Kérdésünkre, miszerint milyen büntetésre számíthat az, aki illegálisan helyez el hulladékot, Lits László úgy fogalmazott: meg kell különböztetni a hulladék minőségét és mennyiségét. Aki veszélyes hulladékot hagy hátra, az automatikusan büntető feljelentést von maga után, ugyanakkor az inert és a nem veszélyes hulladék mennyisége is elérheti azt a tételt, ami után nem szabálysértést, hanem bűncselekményt követ el az illető.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában