Szoljon podcast

2023.07.24. 13:56

„Korszakváltás zajlik a magyar haderőben” – bemutatták az első két H225M helikoptert Szolnokon – videóval, galériával

A Magyar Honvédség újonnan rendszeresített H225M típusú helikoptereinek ünnepélyes átadására került sor hétfőn délelőtt Szolnokon, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál. Az első két forgószárnyas bemutatásán beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is, aki a haderőreform jelentőségét hangsúlyozta.

Hartai Gergely

Balról jobbra: Bali Tamás ezredes, a MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Bruno Even, az Airbus Helicopters elnöke és Böröndi Gábor altábornagy, vezérkari főnök a szolnoki átadóünnepségen

Fotó: Mészáros János

Az esemény első felében elhangzott, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség helikopterképességének megerősítését több lépcsőben tervezték meg. A cél egy, a kor kihívásainak megfelelő, NATO-kompatibilis, új helikopterekből álló flotta biztosítása, amely hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető, és alkalmas hazai és nemzetközi, katonai és polgári-katasztrófavédelmi feladatok ellátására egyaránt. 

A 2018-ban aláírt szerződés értelmében a Honvédelmi Minisztérium 16 darab H225M típusú közepes, többcélú helikopter és a kapcsolódó kiképzési, és logisztikai szolgáltatások beszerzéséről állapodott meg. 

A helikopterek sárkányszerkezete alapvetően egyforma kialakítású, ám az eszközöket két eltérő konfigurációban szállítják majd le. A továbbiakban megvalósul 26 helikoptervezető és egy nyolcfős fedélzeti technikusi állomány átképzése is, melynek elméleti és szimulátoros része az Airbus Helicopters franciaországi oktatóközpontjában zajlik.

Az ünnepi átadón díszvendégként lépett a pódiumhoz Bruno Even, az Airbus Helicopters elnöke, aki beszédének kezdetén részvétét fejezte ki a horvátországi helikopterbalesetben elhunyt katonák hozzátartozóinak.

– Az efféle tragédia arra emlékeztet bennünket, hogy folyamatosan dolgoznunk kell a repülésbiztonság fejlesztésén. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar kormány az Airbus Helicopters mellett döntött. Bátran mondhatom, hogy az utóbbi öt esztendőben a kapcsolatunk az innováció terén elmélyült, megerősödött – fogalmazott a vezető.

– Korszakváltás zajlik a magyar haderőben, melynek valamennyi képességét megreformáljuk. A honvédség megerősítése soha nem látott társadalmi, politikai támogatást élvez – vette át a szót hazánk honvédelmi minisztere. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a vezérkar korábban kidolgozott egy haderőképet, mely arról szól, hogy miként nézzen ki szervezetileg és készenlétében a haderőnk 2031-ig. A tervezet a modern fegyverekkel ellátott hivatásos katonákra, és az ország teljes területét lefedő, döntően tartalékosokból álló területvédelemre támaszkodna.

– Fontos mérföldkőnél állunk, ugyanis a H225M-es helikoptereink olyan képességeket hoznak a magyar légierőbe, amelyeket az elhasznált korábbi, főként szovjet technológiájú gépek nem tudtak biztosítani számunkra – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A rendezvényen azt is megtudhattuk, hogy a hazánkba érkező 16 közepes szállító helikopter a lövész és a különleges műveleti erők képességeit fokozza.

 

A H225M főbb technikai paraméterei

Maximális felszállótömeg: 11 tonna

A helikopter teljes hossza: 19,5 méter

Maximális sebesség: 324 km/h

Személyzet: 3 fő (de egy fővel is repülhető)

Szállítható személyek száma: 28 fő

A hajtóművek maximális teljesítménye egyenként, felszálló üzemmódon 2101 LE

Maximális repülhető idő teljes tüzelőanyag feltöltéssel: 4 óra 26 perc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában