Szoljon Insta

2023.06.27. 16:33

Őket gyászolja az ország: nem újoncok voltak a lezuhant szolnoki helikopter személyzetének tagjai

Radnai Ádám százados 2018, Konrád Dávid főhadnagy 2019, Lőrincz Tamás zászlós pedig 2004 óta szolgált a szolnoki helikoptereseknél.

Mészáros Géza
A balesetben a szolnoki helikopterdandár három katonája vesztette életét
Forrás: Magyar Honvédség

Kedden katonai tiszteletadással fogadták az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál annak a Mi-17 típusú helikopteren hazaszállított három pilótának a földi maradványait, akik június 21-én Horvátországban, kötelességteljesítésük közben tragikus helikopter-szerencsétlenség következtében elhunytak.

A fogadó-, illetve búcsúztató eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rövid sajtótájékoztatójában elmondta, az elhunyt katonákat a magyar kormány, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti, a gyászolóknak őszinte részvétét fejezte ki.

Végül felsorolta a kötelességteljesítés közben elhunyt három hős katona nevét, kiknek pályafutását a Magyar Honvédség hivatalos hírportálján kedden délután méltatták.

Radnai Ádám százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői alapképzési szakán szerzett diplomája után, 2012. augusztus 20-án lett a Magyar Honvédség hivatásos tisztje és kezdte meg szolgálatát hadnagyi rendfokozattal az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, mint szakaszparancsnok.

2018. augusztus 21-én helyezték át az MH 86. Szolnok Helikopterbázisra, ahol a szállítóhelikopter-zászlóalj egyik szállító-kutató-mentő rajának helikoptervezető tisztje lett. 2020-ban átképzést kapott a H145M típusú helikopterre.

Radnai Ádám százados a megalapítástól kezdve részt vett a különleges műveleti légi képesség kialakításában. Az elsők között teljesítette a légi műveleti tervezői tanfolyamot, és ugyancsak az elsők között érte el az alap műveleti képességet, a magashegyi kiképzettséget és a személyi mentési képzettséget is. Biztos kézzel végezte repülési feladatait, rendelkezett azzal a részletekbe menő figyelemmel és alázattal, ami az oktatói munkához elengedhetetlen. Katonai pályafutása során számos alkalommal kapott kitüntetést.

Konrád Dávid főhadnagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői alapképzési szakán szerzett diplomája után, 2016. augusztus 20-án lett a Magyar Honvédség hivatásos tisztje és kezdte meg szolgálatát hadnagyi rendfokozattal az MH 54. Veszprém Radarezrednél, mint a hadműveleti főnökség beosztott tisztje.

2019. szeptember 1-jével helyezték át az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába, a harcihelikopter-zászlóalj egyik rajának helikoptervezető lövész tisztje lett.

Konrád Dávid főhadnagy a megalapítástól kezdve részt vett a különleges műveleti légi képesség kialakításában. Idén áprilisban megszerezte a nappali, alap műveleti képesítését a különleges műveleti feladatrendszerben. Repülési készsége, helyzetértékelő képessége példaértékű volt. Katonai szolgálata során átvehette a „Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet”.

Lőrincz Tamás zászlós 1995. július 5-én, őrmesteri rendfokozattal lett a Magyar Honvédség hivatásos altisztje, mint a taszári MH 31. Kapos Harcászati Repülőezred mechanikus altisztje.

2004. augusztus 1-jével került az MH 86. Szolnok Helikopter Ezredhez, mint a szállítóhelikopter-zászlóalj egyik rajának technikusa.

Pályafutása során folyamatosan képezte magát, magas szintű szakmai tudását három afganisztáni missziós szolgálata során is igyekezett kamatoztatni. Katonai szolgálata során számos nemzetközi gyakorlaton és kiképzésen vett részt, illetve több alkalommal vehetett át elismerést és kitüntetést. Feladatait mindenkor a legjobb tudása szerint, a legmagasabb szinten látta el. Szakmai tudása, valamint emberi kvalitásai kollégái példaképévé emelték. Hivatása teljesítése során kötelességének tekintette a helikopteres fegyvernem örökségének építését, valamint a fiatal katonatársai, repülő bajtársai támogatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában