Szoljon Insta

2023.07.17. 17:30

Megérkeztek a szolnoki dandár új, lenyűgöző taktikai helikopterei – videóval

A kéthajtóműves forgószárnyas a két pilótán kívül négy tonna teher vagy huszonnyolc felszerelt katona szállítására képes. A helikoptert csapatszállító, sebesültszállító, és katonai kutató-mentő feladatokra egyaránt használhatják, de alkalmazzák hajók felderítésére és megsemmisítésére is.

Mészáros Géza

A két Airbus H225M egy óra késéssel, de megérkezett a szolnoki helikopterbázisra

Fotó: Mészáros János

Hétfőn délután megérkezett hazánkba és az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kifutópályáján simán landolt az a két H225M típusú Airbus forgószárnyas, melyet a megállapodás szerint további tizennégy fog követni két éven belül.

A magyar kormány még 2018 decemberében tizenhat H225M típusú, közepes taktikai katonai szállító helikoptert rendelt a Magyar Honvédség forgószárnyas alakulatának a részére, Szolnokra. 

A tizenhat forgószárnyasból álló flotta első két példánya hétfőn délután érkezett meg a francia bázisról a szolnoki helyőrségbe.

Tényleg meleg volt a fogadtatás, pokoli hőségben, a kifutópálya izzó betonján várták a gépeket. A kitartás eredményt szült: megközelítőleg három óra magasságban dél felől kúszott be a szolnoki légtérbe a két remekbe szabott, a szürke ötven árnyalatában tündöklő forgószárnyas. Mégpedig magyar felségjelzéssel, valamint a 70-es és 71-es oldalszámokkal. A H225M típusú repülőeszközök előtt a helyőrség tűzoltóautói kereszt-vízsugárral tisztelegtek, érthető irigységet kiváltva a negyven Celsius-fokos tűző napon tikkadók részéről...

A helikopterek két-két magyar és egy-egy francia hajózóból álló személyzetét, illetve a gall Airbus küldöttségét dr. Koller József dandártábornok, a szolnoki bázis korábbi, az MH Légierő Parancsnokság jelenlegi parancsnoka fogadta Simon Zsolt ezredes, a helikopterdandár helyettes parancsnoka és Réz Levente törzsfőnök társaságában.

Mozgó- és állóképet készíteni lehetett ugyan, interjút egyelőre azonban senki sem adhatott, ezért aztán arra sem kaptunk választ, hogy a vizsgálatra kijelölt szakértői csoport jutott-e már eredményre az ez év június 21-én Horvátországban lezuhant Airbus H145M katonai helikopter balesete okára vonatkozóan, illetve mikor szállhatnak levegőbe újra a repüléstől felfüggesztett technikák…

A H225M nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter. A kéthajtóműves forgószárnyas a két pilótán kívül négy tonna teher vagy huszonnyolc felszerelt katona szállítására képes. A helikoptert csapatszállító, sebesültszállító, és katonai kutató-mentő feladatokra egyaránt használhatják, de alkalmazzák hajók felderítésére és megsemmisítésére is.

Az Airbus tizenegy tonnás H225M típusa bizonyította megbízhatóságát és tartósságát olyan harci körülmények között és válságövezetekben, mint Libanon, Afganisztán, Csád, Elefántcsontpart és a Közép-afrikai Köztársaság, Szomália és Mali, miközben támogatja a NATO által vezetett líbiai műveleteket is. A H225M-re Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia, Kuvait, Szingapúr és Thaiföld támaszkodik haderő-sokszorozóként. A sorban a következő hazánk lesz.

A tizenhat darab H225M helikopter érkezése részletekben, 2023 és 2025 között várható.

Mindeközben befejeződött az új típusú H225M helikopterre történő átképzés az Airbus Helicopters franciaországi központjában, Marignane-ban, ahol a magyar repülőműszaki és a repülőhajózó állomány tagjai részt vettek azon a dokumentációs és logisztikai kurzuson, amelyen elsajátították a gépek fenntartásához szükséges ismereteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában