Szoljon podcast

2023.07.06. 17:25

Krajnyákné Csorba Fanni: Bízzunk gyermekünkben, akkor kevésbé érheti baj!

Az ottalvós buli vagy éppen egy fesztivál a szülő-gyermek kapcsolat következő lépcsőfoka. A két fél közötti bizalomépítés kövezi ki az önállósodás hosszú és rögös útját. Krajnyákné Csorba Fanni, szolnoki pszichológus szerint az alapszabályokat minden családban le kell fektetni.

P. Pusztai Nóra

Vendégünk: Krajnyákné Csorba Fanni pszichológus

Forrás: Szoljon.hu

Már a kiskamaszok is szívesen töltik szabadidejüket barátaikkal és az ő családjukkal. A nyári szünetben az ottalvós bulik is gyakrabbak, erre viszont szülőként is fel kell készülni.

– Az, hogy egy szülő és egy gyerek idáig eljusson nem ott és nem abban a pillanatban kezdődik, hanem ez ugyanúgy a felnövekvés és a nevelés része. E közben alakul ki a bizalom, mindössze a következő lépés a kapcsolatban – mondta Krajnyákné Csorba Fanni

A szolnoki pszichológus szerint a szülőség egyik legnehezebb része, hogy elveszik a kontroll és nem tudjuk minden pillanatban felügyelni a gyerekünket.

– A folyamat része, hogy a hétköznapokban mi is megengedjünk dolgokat a gyereknek, engedjük, hogy önállósuljon, lehet ez a higiénia, vagy akár az étel beszerzése, de a felnőttekkel való kommunikáció is – sorolta.

Az életkorának megfelelő feladatokat elvégezve a kiskamaszok, de már a fiatalabbak is bátrabban viselkednek az ismeretlen helyzetekben.

– Az alap dolgokat mellettünk megtanulja, később kellő magabiztossággal rendelkezik és elhiszi magáról, hogy képes rá – emelte ki.

A szakember hozzátette, bíznunk kell a saját munkánkban, nevelésünkben, hogy megadtuk azokat az értékeket és normákat, mellyel a tiltásokat és engedélyeket a helyén kezeli a fiatalság.

– Benne van a pakliban, hogy valami nem úgy alakul és huncutság kerül a dologba. Ezt nem kell túldramatizálni. Hiszen mindenki feszegetik a határokat, az élettel együtt jár, ha tanulunk, hibázunk. A bizalom szerepe itt is előtérbe kerül, mert akkor tudunk segíteni, ha szól gyermekünk a botlásról. Ilyenkor nem érdemes leszidással kezdeni – fogalmazott.

A közösen felállított szabályok sokat segítenek, hogy mindenki elégedett legyen. Lehet ilyen például, hogy két óránként egy üzenetet küld a gyermek a szülőnek, vagy egy fesztivál idején minden nap azonos időpontban összecsörögnek. Elképzelhető viszont, hogy az időérzék elcsúszik, a gyermek a megbeszélt időben nem jelentkezik.

Szülőként ez borzasztó stressz, de gondoljunk arra, hogy mi is voltunk fiatalok. Érdemes jelezni, hogy izgulok érted, de ne vegyük el a kedvét arról, hogy jól érezze magát. Felnőttként az élettapasztalat, világismeret miatt sokkal több veszély kering fejünkben, hogy mi minden történhet, de kell a gyereknek a szabadság és bizalom, hogy mehessen. Neki is szüksége van arra, hogy a saját bőrén tapasztaljon meg dolgokat

– hangsúlyozta a pszichológus.

Később a szabályokat érdemes újragondolni, egyre nagyobb teret engedni. Mindezt viszont nehéz életkorhoz kötni, mert amíg az egyik gyermek már akár tíz évesen is elmehet egy kisebb biciklitúrára, addig a másik lehet csak évekkel később válik erre késszé.

– Nem győzöm elégszer kiemelni a bizalom fontosságát. Már a kisgyermeknek is adhatunk olyan feladatokat, amikkel kitárul előtte a világ, például, ha a kisboltba kell elmennie. Ezek a tapasztalások mind mind fontosak – szólt a bizalomépítés apró lépéseiről.

A szabályokat beszéljük meg a gyerekekkel

A gyereknek is szólnia kell arról, hogy mi az a szabály, ami tartható számára.

– A normákat családilag érdemes helyrerakni, ezzel együtt azt is, hogy melyik területen fér bele a határ átlépése, egy elég egyszerű például, hogy bár nem szoktunk, de este is ehet csokoládét. Vannak viszont alapszabályok, amelyekből nem szabad engedni, ilyen, hogy idegenekkel ne álljon szóba, vagy egy szórakozóhelyen figyeljen az italára – sorolta Krajnyákné Csorba Fanni szolnoki pszichológus.

A buliba induló kamasznak tudnia kell arról, hogy lehetnek veszélyek, de nem érdemes mindegyikkel traktálni. A tapasztalatok szerint a középiskolások többsége tisztában van a határokkal.

– A csodaszellem mindenkiben benne van, így vagyunk mi emberek összerakva. Maga a kíváncsiság is efelé mozdít. Nem szabad ezen beszélgetések elől elzárkózni. Persze a tinédzserek esetében az is munkálkodik, hogy nem meri bevallani, ha tévútra tévedt, mert fél a meg nem értéstől. A bizalom a későbbi együttműködéshez ad alapot – hangsúlyozta a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában