Elektromos járművek

2023.07.25. 10:30

Zöldítette a flottát a Volánbusz Szolnokon is

Jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben. A társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba a HUMDA Zrt. Zöld Busz Programjának támogatásával, ezek közül 10 Szolnokra került.

Pakainé Pusztai Nóra

Szolnokon is zöldítette flottáját a Volánbusz

Fotó: Nagy Balázs

A Jász-Nagykun- Szolnok vármegyei székhelyre is került a Volánbusz által beszerzett új elektromos buszokból.

– A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról 2021. július 27-én, további 60 darab e-busz vásárlásáról 2022. április 1-jén kötött megállapodást. A járművek egyebek mellett Szolnok helyi közlekedésében javítják a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A fejlesztések a Zöld Busz Program átlagosan 76 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával, közel 18 milliárd forintból valósultak meg – áll a hírportálunkhoz eljuttatott közleményben.

Jelentősen fiatalodott és korszerűsödött a flotta, elektromos autóbuszok zöldítik az állományt.

– A projekt utolsó szakaszában, 2023 májusában és júniusában összesen 48 elektromos meghajtású autóbusz közül 10 érkezett Szolnokra – fogalmaztak.

Az üzemanyag-ellátást telepített töltőberendezések biztosítják.

– A Volánbusz mindent elkövet annak érdekében, hogy az elektromos autóbuszok üzemeltetése hosszú távon is költséghatékony legyen. A vállalat ennek érdekében átfogó fejlesztési program előkészítését kezdte meg, amelynek keretében a töltéshez szükséges energia jelentős részét előállító napelemrendszerek telepítésének lehetőségeit vizsgálja – írták a tervekről.

A Volánbusz elektromos flottája – a dízelüzemű járművek kiváltásával – évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában