Galériával

2023.08.10. 18:30

Az agrárium határokon átívelő fejlesztési lehetőségeiről is szó volt a jubileumi konferencián Jászberényben

A Csángó Fesztivál keretében megrendezett Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia immár tizedik alkalommal hívta közös gondolkodásra, párbeszédre a Kárpát-medence magyarlakta térségeinek gazdasági és kulturális szereplőit. Célja az értékalapú nemzeti összefogás, a határokon átívelő kapcsolatok erősítése. A csütörtöki tanácskozás fókuszában az agráriumban rejlő fejlesztési lehetőségek álltak.

Illés Anita

Dr. Nagy István agrárminiszter oklevelet adott át a konferencia megszervezéséért Papp Imrének, a Kárpát-Haza Klub elnökének, a Csángó Fesztivál alapítójának

Fotó: Pesti József

A Csángó Fesztivál Alapítvány és a Kárpát-Haza Klub konferenciájának fontos küldetése, hogy új dimenzióba helyezze az anyaországi és a külhoni gazdasági és kulturális közösségek kapcsolatépítését. Hagyományőrző, kulturális műsor nyitotta meg a jubileumi rendezvényt szerdán este, majd csütörtökön agrárgazdasági fórummal folytatódott a program a Déryné Rendezvényházban. 

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: az elmúlt 13 évben 200 milliárd forint értékű fejlesztés érkezett a Jászságba, ahol az agrárium kiemelkedően fejlődik.

Balogh Béla, Jászberény alpolgármestere az önkormányzat és a vállalkozások helyi együttműködésének fontosságáról, a gazdaság és kultúra kapcsolatáról osztotta meg gondolatait. A köszöntők után Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke a nemzetpolitika és a gazdaságpolitika szempontjából is fontos témáról, a NAK határokon átívelő kapcsolatairól tartott előadást. Felidézte, hogy a kárpát-medencei gazdaegyüttműködés élénkítésének és intézményesítésének ötlete több mint egy évtizede a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének tagszervezete, az Orosházi Gazdakör részéről merült fel. A kamara ezt kihasználva, létrehozta a kárpát-medencei együttműködés teljes vertikumát.

A X. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia fővédnöke dr. Nagy István, agrárminiszter többek között a mezőgazdaság fejlesztési irányairól, a gazdák támogatásáról és a szemléletváltás fontosságáról beszélt előadásában. 

Látni kell, hogy a megváltozott éghajlati, környezeti és piaci viszonyok között nem tudunk azokkal az eszközökkel, módszerekkel gazdálkodni, mint régen. Technikai megújulásra van szükség, melyhez a forrás is rendelkezésre áll

– mondta az agrárminiszter, aki méltatta a tíz évvel ezelőtt útjára indított Kárpát-Haza konferenciát, majd elismerő oklevelet adott át Papp Imrének, a Kárpát-Haza Klub elnökének. 

A rendezvényt termékbemutató és további értékes előadások gazdagították. Papp Gergely Bálint közgazdász, Prima-díjas táncműcész a népi kultúra közösségteremtő erejéről és a Fricska-módszer óvodai alkalmazásáról osztotta meg tapasztalatait. A nap folyamán bemutatkozott a Zentai Gazdakör, a Jászapáti Gazdakör, a Jászapáti Gazdafarm, valamint Jászszentandrás és Jászapáti turisztikai értékeit is megismerhették a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában