Program

2023.08.06. 16:00

Nyári estéhez illő orgonazene hangzott el Szolnokon

Az est során Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor orgonaművész előadásában nyári estéhez illő válogatás hangzott el az orgonairodalom mestereinek nagy alkotásaiból.

Szathmáry István

Forrás: Illussztráció

Fotó: Shutterstock.com

Szép zenei élményben volt része azoknak, akik szombaton este hat órakor zsúfolásig megtöltötték a Szent József templomot. Az est során, melynek házigazdája Lédeczi Dénes esperes-plébános atya volt, Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor orgonaművész előadásában nyári estéhez illő válogatás hangzott el az orgonairodalom mestereinek nagy alkotásaiból. Amint azt a szolnoki születésű orgonaművész a program bevezetőjeként hallgatóságának elmondta, a templom nemrégen felújított orgonája mára lehetőséget ad a zeneirodalom valamennyi korszakából származó mű előadására. 

Elsőnek a barokk zene óriásának, Johann Sebastian Bachnak az F dúr toccátája hangzott el, majd két évszázadot ugorva az időben az 1870-ben született Louis Victor Jules Vierne francia zeneszerző, orgonaművész több művében gyönyörködhetett a közönség. A párizsi Notre-Dame orgonistájának alkotásai közül most a holdfény, a Westminsteri harangok és egy románc hangzott el. Vierne művei közül az utolsó műnek Vierne fiának a mű írása idején történt első világháborús hősi halála adott némi szomorú visszfényt. Vierne maga is rendkívüli körülmények között fejezte be földi pályáját, 1937-ben a Notre-Dame katedrális orgonájánál érte a halál. 

Gyöngyössy-Szabó Viktor Gábor orgonaművész rendszeres résztvevője Szolnok zenei életének
Forrás: Beküldött fotó

Az esti program végül a 20. századi programzenét megújító, egykor Budapesten is tanító francia mester, Olivier Messiaen Mennyei lakoma című rövid darabja után egy szintén a barokk korból származó monumentális alkotással, Marc-Antoine Charpentier francia művész, korának egyik legnagyobb egyházzene-szerzője Te Deum című művével zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában