Szoljon podcast

2023.08.17. 17:25

Ötven év különleges emlékeit idézték fel a szolnoki piacon

Ötven évvel ezelőtt, 1973. augusztus 17-én adták át a Boldog Sándor István és az Ady Endre út kereszteződésében található piacot. Ez alkalomból csütörtökön délután, a közel fél évszázada árusító Deli Károlyné Erzsébetet Szalay Ferenc polgármester és dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke látogatta meg a csarnokban, hogy felelevenítsék az elmúlt évtizedek történéseit.

Köllő Judit

Deli Károlyné Erzsébet 1976 májusa óta árusít a piacon

Fotó: Nagy Balázs

– Aki jó árut keres, annak itt a helye! – jelentette ki Szalay Ferenc polgármester. 

– A nagy családi ebédekhez mindig Deli Károlyné Erzsébettől vásároltunk. Köztudott, hogy nagy szeretettel fogadja és még jópofa történetekkel is szórakoztatja vevőit. 

Deli Károlyné Erzsébet 1976 májusa óta árusít a piacon, s azóta mindig friss zöldséggel, gyümölccsel és ínycsiklandozó savanyúságokkal várja vásárlóit. 

– Sokat változott a világ és a piac helyzete az elmúlt öt évtizedben – elevenítette fel a régmúlt időket Deli Károlyné Erzsébet. 

– Manapság sok árus hamar összepakolja portékáját és hazamegy. A legtöbb dolgos ember viszont, aki nem engedheti meg magának, hogy csak a reggeli, vagy a kora délutáni órákban jöjjön piacra, lemarad a különféle portékákról. Jómagam éppen ezért mindig délután négy óráig itt vagyok, hogy minél több vásárló megtalálhasson.

Persze nem volt ez mindig így, fűzte hozzá. 

Emlékszem, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt, a nagy szegénység és a hideg telek idején mindenhol a krumplit keresték. Többször előfordult, hogy még este tíz órakor is a piac másik végében állt a sor azért, hogy burgonyát vehessenek az emberek. Kiraktuk a pityókát, az óra pedig még a delet sem ütötte, de már fagyossá vált. Akkoriban csak teteje volt a vásárcsarnoknak, így hatalmas hófúvások közepette árultuk a portékáinkat. Sokszor még áprilisban is ilyen körülmények között vártuk a vásárlókat.

Dr. Sziráki András, a vármegyei kereskedelmi és iprakamara elnöke a vásárcsarnok történetét felidézve elmondta, a második világháborút követően még a Kossuth téren, a városháza előtt működött a szolnoki piac. Később, a Mezőgép támogatásával 1973-ban, alig öt hónap alatt készült el az az épület, amelyet ma is oly sokan ismernek. 

Balról-Jobbra: Szalay Ferenc, Deli Károlyné Erzsébet, dr. Sziráki András
Fotó: Nagy Balázs


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában