Szoljon podcast

2023.08.19. 19:28

Szűcs Andrea: Izgalmakkal és kalandokkal teli utat választanak a kutyatartók

A kutyanevelés izgalmakkal és kalandokkal teli folyamat. A gazda és az állat közötti szoros kötelék kialakításának alapja az eb személyiségének megismerése. Minél jobban ismerjük kutyánkat, annál könnyebben tudjuk kezelni, hívta fel a figyelmet a szolnoki Szűcs Andrea kutyaoktató.

Köllő Judit

Szűcs Andrea

Forrás: Szoljon.hu

– Már hat évesen azzal fárasztottam a szüleimet, hogy kutyakiképző leszek – mondta mosolyogva Szűcs Andrea. – Ez a gondolat nem volt újkeletű, hiszen nagybátyám, akivel gyerekkoromban igen sok időt töltöttem, rajongott az állatokért. Így számomra nem is volt kérdés, milyen hivatást válasszak. A négylábúak iránti szeretetem vezetett odáig, hogy 2001 óta kutyaoktatást és kiképzést tartok Szolnokon. Jelenleg 12 ebnek vagyok a gazdája, amelyek között van keverék, németjuhász, belgajuhász, magyar agár is.

A szakember szerint néhány egyszerű szabály betartásával nagyban megkönnyíthetjük életünket a kutyánkkal, és nem mellesleg jobb kapcsolatot is kialakíthatunk vele.

– Nagyon népszerű a hétköznapi kutyatartók körében a pozitív megerősítésen alapuló kiképzés. Jómagam is a jutalmazási rendszert részesítem előnyben, azonban ez nem mindig kifizetődő. Nagyon változó, hogy egy eb mivel motiválható. 

Akadnak olyan természetű kutyűák, amelyek egy virsliért is engedelmeskednek, de egy labdáért akár sokkal intenzívebben is dolgoznak

– magyarázta a szakember.  

Amennyiben jól nevelt és engedelmes kutyát szeretnénk, elengedhetetlen a korai szocializáció és a tudatos nevelés.

– Egy neveletlen állat a hétköznapokat is megnehezíti. Olyan alap problémák jelenhetnek meg, mint például az, hogy a kutya átveszi az irányítást, nem tud megfelelően pórázon sétálni, félénk, esetleg acsarog. Ezek a tényezők nagyon nehezen lehet megoldani egy felnőtt ebnél. Éppen ezért rendkívül fontos a kölyökkori szocializáció – nyomatékosította a szakember. 

– Ilyenkor sokat segíthet egy kutya óvoda, iskola vagy napközi. Lényeges dolog az is, ha mindennapi sétára visszük az állatot, ahol megtapasztalja az emberek és más kutyák jelenlétét is.

Ha négylábút választunk, nem csak felelősségteljes, hanem tudatos döntéseket is meg kell hoznunk.

– Például ha a kutya megijed valamitől, a gazdi pedig úgy reagál erre, hogy felveszi és megsimogatja, az egy dicséretet jelent számára – magyarázta Andrea. – Ennek érdekében, nekünk eb tulajdonosoknak is meg kell érteni az állat gondolkodását, viselkedését. Mindez kicsit nehezebb akkor, ha már kilépett a kölyök korból. Olyankorra ugyanis már számtalan berögződés és rossz tapasztalat alakul ki bennük, amit sokkal nehezebb kezelni. Iskolánkban van egy olyan rehabilitációs csoport, ahová a nehezebben kezelhető ebek járnak gazdáikkal. A probléma mértékétől függően akár egyénileg is foglalkozom velük. Ilyenkor egy zárt helyen elengedjük az állatot és megfigyelem a reakcióit és a kutya-gazdi kapcsolatot. Ezalatt a 10–15 perc alatt szépen felismerhető, hogyan reagál a külvilágra, és hogy mire milyen válaszreakciói vannak. 

Tudniillik a négylábúak mindig jeleznek, akár farkukkal, fülükkel, vagy a lábtartással. Sajnos ezeknek a jelzéseknek a 90 százalékát nem ismerik a kutyatartók. Éppen ezért törekszem arra, hogy olyan elméleti és gyakorlati oktatást is átadjak, amely egy átfogó képet ad a kutyásoknak

– zárta szavait Szűcs Andrea kutyatréner, aki arra buzdít mindenkit, hogy vágjon bele az izgalmasnak ígérkező kalandba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában