Felújítás

2023.08.15. 21:00

Több, mint félezer adag ételt készítenek majd el naponta a Székács megújult konyhájában

Megújul az ebédlő, a konyha és a teljes vízhálózat a törökszentmiklósi Székácsban, a felújítás június közepe óta zajlik az intézményben.

Molnár-Révész Erika

őzerővel zajlik a munka a Székács konyhájánál, már az új csempéket készítik elő a szakemberek

Fotó: Mészáros János

Tíz éve végeztek jelentősebb felújítást a TROK Székács Elemér Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumon, de az csak az oktatási-nevelési épületeket érintette. 

Ez azt jelenti, hogy a konyha, a tanműhely és a kiszolgáló létesítmények épületei azóta is megmaradtak az 1961-es állapotukban. Vagyis, legalább 60 éve nem voltak felújítva. Mivel a Törökszentmiklósi Református Egyházközség összes intézményének étkeztetését a Székács látja el, az egyházközség úgy döntött, hogy ebben az évben felújítja ezt az ebédlőt 

– tájékoztatott a beruházás okáról Budai Ferenc, a Törökszentmiklósi Református Oktatási Központ főigazgatója. Mint elmondta, a kezdeti cél a vízellátó-rendszer cseréje volt, mivel az elavult hálózat miatt folyamatos volt a dugulás és a hiba. 

– Feltárás közben szembesültünk azzal, hogy olyan mértékben szét kell szedni a padlózatot és a falazatot, hogy ezek burkolatai sem maradhatnak meg. Így a vízhálózat-rendszer cseréje után mindezek teljesen új csempét kapnak. De ha már a falakhoz hozzányúltunk, úgy gondoltuk, hogy a klíma-és elszívó-rendszert – ami egy konyhában elengedhetetlenül fontos– szintén le kell cseréni. Emiatt a teljes mennyezetet szét kellett szedni, és kiderült, a tető újra szigetelése is szükségessé vált – sorolta a folyamatot az intézményvezető. Hozzátette, a teljes beruházás körülbelül hatvanmillió forintból valósul meg, teljes egészében az egyházközség, illetve a tagintézmények költségvetéséből. 

Mint megtudtuk, a munkálatok a tanév végén június 15-én kezdődtek, és a tervek szerint ősszel, szeptember első napjaiban fejeződnek be. A Székács konyhájában egyébként 500-540 főre tudnak főzni, ugyanis tanév közben a szociális ellátásban működtetett idős otthon, valamint a bölcsőde, továbbá az óvoda, az általános iskola és a középiskola is innen kapja az ételt. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában