Szoljon podcast

2023.09.29. 11:55

A kiemelkedő sportvezető, Fehér János nevét viseli Újszász ünnepélyesen átadott sportközpontja - galériával

Sportünnep volt Újszászon pénteken. A város sportéletének kiemelkedő alakjáról, a hazai lábtoll-labdázás megteremtőjéről nevezték el a település központjában lévő, új műfüves pályával bővülő sportlétesítményt. A Fehér János Sportközpontot ünnepélyesen felavatták, majd birtokba is vették a futballpalánták, a 29. Vörösmarty Kupa labdarúgó-torna résztvevő diákjai.

Rimóczi Ágnes

Focitornával avatták fel az új újszászi sportközpontot

Fotó: Mészáros János

Izgatott, focimezbe öltözött gyerekek gyülekeztek a Vörösmarty Mihály általános iskola szomszédságában lévő sportcsarnok előtt Újszászon pénteken reggel. Nem véletlenül, hiszen aznap rendezték meg az immár több évtizedes múltra visszatekintő Vörösmarty Kupát, ahol a helyi gyerekek mellett más településekről érkező diákok mérték össze futballtudásukat. Mielőtt azonban pályára léptek a futballpalánták, egy másik, sporthoz kötődő fontos eseménynek lehettek tanúi az ott összegyűltek.

Az Európai Diáksport Napjához kapcsolódva avatták fel a Fehér János Sportközpontot.

– Különös érzés ez most számomra, bőven ráértünk volna még megejteni ezt a névadót – kezdte köszöntőjében Farkas István, az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület elnöke. – Fehér János nélkül évtizedeken át nem rendeztek sporteseményt Újszászon, de nemcsak itt, hiszen gondoljunk csak a tatai minimaratonra, amit 1984 és 2022 között minden alkalommal teljesített ő. S nem beszélve a lábtoll-labda versenyekről – folytatta Farkas István, hozzátéve: Fehér János kitartása, hite, szellemisége minden ember számára, különösen a sportolók számára példaértékű kell, hogy legyen.

– Halála óta próbáljuk pótolni, de csak utánozni lehet. Ez a sportközpont méltó lesz az ő emberi nagyságához – tette hozzá az elnök, aki említést tett az újszászi élet másik meghatározó személyiségéről, ahogy mondta: János harcostársáról, Szilvási Ferencről is. – Ők ketten egy évtizeden át dolgoztak a város sportjáért. Jelentem nekik: munkájuk nem volt hiábavaló – tette hozzá.

Pócs János, a jászság országgyűlési képviselője is méltatta Fehér János tevékenységét. Ahogy a honatya kiemelte: olyan sportvezetés, olyan sportélet volt ő egy személyben, ami olyan maradandót hagyott a városban, hogy méltóképpen neveztek el róla egy sportközpontot.

– Az ő nevére mindig emlékeznek majd, ő mindig a sportért dolgozott, a sportért lobbizott a tőle megszokott, kedves, szerény, alázatos módján. Munkája része volt azon fejlesztéseknek, melyek a jövő nemzedékét szolgálják majd, ahogy ez itt. Mert a legfontosabb, hogy a gyerekeknek hagyjuk valami maradandót magunk után. Ő megtette – hangsúlyozta Pócs János.

Fehér János munkája ráadásul túlmutatott a város határin. Minderről a Sportegyesületek Országos Szövetségének szervezetfejlesztési és képzési igazgatója szólt több évtizedes személyes ismeretség emlékével.

– Látjuk a városban zajló aktív sportéletet, melynek komoly motorja volt Fehér János. Őt elveszítettük, de a munkája itt marad és bízom benne, hogy folytatódik – monda Nagy József.

A sportközpont névadóján a településvezető is kettős érzelmekkel beszélt.

– Felemelő ez a nap, mert egy fontos elemmel bővül a központ, ugyanakkor szomorú, mert a névadás azt jelenti, hogy valakit elveszítettünk. Az emlékezésen túl ünnepeljünk, s mondjunk köszönetet, akiknek része volt az új műfüves pálya megépítésében. És figyeljük meg a névadó kapcsán elkészült kaput, mely egy „f” és egy „j” betűt formáz. Ezzel is tisztelgünk a sportszakember előtt – emelte ki Dobozi Róbert, aki a további tervekről is szólt.

Elmondta, hogy egy új sportcsarnokot szeretnénk létrehozni a területen.

Fehér János igazi otthona volt a sportcsarnok, mely mostantól a nevét viseli

– Egyszerre fájdalmas és felemelő ez a mai nap. Az utóbbiról szólnék, az egész család nevében hálásak vagyunk, hogy édesapám pályájának elismeréseként ez a létesítmény az ő nevét viseli – mondta el az avatáson ifj. Fehér János. – Ez volt a második otthona, de ha az órákat összeszámolnánk, talán rájöhetünk, hogy ez volt az igazi otthona. S így vált lehetővé, hogy mások számára is otthonossá tegye, s közösségi hellyé váljon ez a csarnok – emelte ki édesapja emlékét felidézve a Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnöke. Ifj. Fehér János felidézte 1992-t, amikor megépült ez csarnok. – Nagy dolog volt ez akkor, sok sportág helyet kapott itt, ami bizonyítja, hogy édesapám nyitott volt minden sportra. Öröm számomra, hogy most megint egy új dolog kezdődik, új elemmel bővült a központ. Ő is nagyon büszke lenne, ebben biztos vagyok – tette hozzá ifj. Fehér János. 

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában