Szoljon podcast

2023.09.08. 13:55

Évtizedek kimagasló munkája tette értékké a szolnoki gulyásfesztivált

A szolnoki gulyásfesztivál túlnőtte az egyszerű főzőverseny kereteit. Pénteken a program kiegészítéseként A gasztrofesztiválok szerepe a vidéki örökség megőrzésében a jövő generációi számára címmel a TISZApART Moziban konferenciát tartottak. Dr. habil Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a hungarikumok fontosságáról is beszélt.

Pakainé Pusztai Nóra

A konferencián jelen volt Csányi Sándor a fesztivál ötletgazdája is

Fotó: Nagy Balázs

A gasztrokultúra a kultúra szerves része – hangzott el A gasztrofesztiválok szerepe a vidéki örökség megőrzésében a jövő generációi számára című konferencia megnyitóján pénteken a TISZApART Moziban. Dr. habil. Simicskó István PhD, a KDNP frakcióvezetője és a Hungarikum Bizottság tagja előadásában a nemzeti kincsekről, az élő-eleven örökségről beszélt, kitért az egyedülálló magyar értékek jogi szabályozására.

Feladatunk, hogy megvédjük és gyarapítsuk az értékeket, amik kialakítják a szülőföldhöz kötődést, illetve azok ismerete erősíti a nemzeti identitástudatot

– hangsúlyozta.

A 87 hungarikum közül néhányat kiemelt, ahogy a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár legfontosabb elemeit is, egyebek mellett például a szolnoki csipkét, a görögkatolikus templom ikonosztázát és harangját vagy éppen Verseghy Ferenc szellemi örökségét.

A szolnoki gulyásfesztiválhoz kapcsolódóan megtartott konferencia megnyitóján dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő az előnyök között megemlítette, hogy értékes gondolatok cseréjének biztosítanak helyet a hasonló alkalmak.

– A szolnoki gulyásfesztivál egy tradicionális program, ami nemcsak, hogy megélt negyedszázadot, de folyamatosan fejlődött. Legnagyobb értéke, hogy mindig keresi az utat a megújulásra, a fiatalokat is bevonják – fogalmazott.

Az országgyűlési képviselő szerint a komplexitásban van az érték, hogy közösséget teremt és gazdagítja a várost. Találkozási pontot biztosítva a barátoknak, családoknak.

Szalay Ferenc polgármester hozzátette: a gulyásfesztivált az ötlet, a jó szervezőgárda és a megfelelő forrás vitte sikerre.

– Jelentős program a városban a szolnoki gulyásfesztivál, mely a helyi identitástudatot erősíti. Mindemellett a rendezvénynek kulturális üzenete is van – mondta a polgármester.

A nap folyamán gasztrokultúrát több szempontból is körbejárták a konferencia résztvevői, kiemelték egyebek mellett a közművelődési vonatkozást, a helyi termékek fontosságát is.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában