Családkutatás

2023.10.08. 10:00

A szolnoki levéltárban „vendégeskedtek” a kassais diákok

Évszázados dokumentumok között, kötetlen formában tanultak a napokban a szolnoki Kassai úti Általános Iskola diákjai. A tanulók a családkutatás alapjaival is megismerkedhettek.

Hartai Gergely

Régi iratokba nyertek betekintést a szolnoki iskolások

Forrás: Vármegyei levéltár

A Kassai úti Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjai az állampolgári ismeretek tanórát a vármegyei levéltárban töltötték a minap – adta hírül Facebook-oldalán az intézmény. 

Közölték, a foglalkozás célja az volt, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a családkutatás alapjaival, az anyakönyvek vezetésének történetével és fajtáival, a bennük rejlő adattartalmakkal, továbbá találkozzanak egyéb olyan levéltári forrásokkal, amelyek segítségével az egyszerű ősfa felállításán túl akár egy családtörténet is kibontakozhat. Szemléltetésképpen iskolai névkönyvet, érettségi vizsgálati anyakönyvet, katonaállítási lajstromot, összeírást, cselédkönyvet, fotókat, valamint végrendeleteket és gyászjelentéseket is bemutattak a tanulóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában