Fontos lenne a szűrés

2023.11.16. 06:55

A daganat az egyik vezető halálok a Jászkunságban

A megbetegedési és halálozási mutatók néhány kivételtől eltekintve Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében kedvezőtlenebbek, mint az országos átlag. Dr. Beke Gabriella, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője a vármegyei közgyűlés elé tárt beszámolóján részletezte az adatokat.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A legutóbbi Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlésen elfogadták dr. Beke Gabriellának, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjének tájékoztatóját a térség lakosságának egészségi állapotáról. 

A vármegyei lakosságszám évről-évre fogyó tendenciájú, a 2022. január 1-i állapot szerint 371363 fő. Tavaly Jász-Nagykun-Szolnok azon három vármegye egyike volt, ahol többen születtek, mint az előző évben és 2021-hez képest kevesebben haltak meg. Az így kialakult természetes fogyás a népességet több, mint 2200 fővel csökkentette

 – fogalmazott írásos beszámolójában.

A 14 éves és az annál fiatalabbak aránya alacsony a vármegyében, a 15-64 éves korosztály csökkenő arányú, míg a 65 éves és idősebb népesség aránya emelkedik, így évek óta növekszik az aktív korúak eltartási terhe, illetve az egészségügyi és szociális ellátórendszer iránti igény. Ez a tendencia országos szinten is mutatkozik. A közzétett beszámolóból kiderült, hogy az országoshoz képest a megbetegedési és halálozási mutatók néhány kivételtől eltekintve Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében kedvezőtlenebbek. 

– Tudjuk, hogy az érrendszerek károsodásával járó elváltozások kialakulásához számos életmód tényező járul hozzá. A keringési betegségek megelőzését segíti a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás, a dohányfüstmentes életmód. Vármegyénkben mind a férfiak, mind a nők esetében a keringési betegségek okozta halálozás évek óta magasabb az országosnál, de járásonként is eltérő képet mutatnak az adatok. Legkedvezőbbek a számok a Szolnoki és Jászberényi, míg a legrosszabbak a Karcagi és Kunhegyesi járásban – írta.

A daganattípusokat megvizsgálva látható, hogy a legnagyobb arányt a gége és a tüdő rosszindulatú daganata képviseli országosan és vármegyénkben is. 

– Egyes daganatok okozta halálozás csökkentésében nagy szerepe van a szűrővizsgálatoknak, ezáltal a daganatok korai felismerésének és gyógykezelésének – elemezte. Hozzátette: a férfiak jellemzően később fordulnak orvoshoz, így a betegség kialakulása már előrehaladottabb lesz a kezelés megkezdésekor, ezért sok esetben a gyógyulás esélyei is sokkal rosszabbak. Ezért is fontos kiemelni a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságát. Az emésztőrendszer betegségei között leginkább a máj-, a gyomor-, a belek-, és az epe betegségei szerepelnek.

A vármegyében praktizáló háziorvosok több mint fele 61 év feletti

A megoldásra váró problémák között említette dr. Beke Gabriella, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője a házi-, illetve fogorvosi praxisokat, valamint a betöltetlen védőnői státuszokat. 

– 2022-ben 253 háziorvosi praxisból 45 volt betöltetlen, ami 17,8 százalék, 2017-ben ez a szám 10,9 százalék volt – írta beszámolójában. Hozzátette: az alapellátás minden esetben helyettesítéssel megoldott.

– Több kistelepülés az alapellátás biztosítását csak úgy tudja megoldani, hogy társulva alkotnak egy alapellátási körzetet, ez azonban azt a problémát generálja, hogy csak egy településen biztosított az ellátás, mert a rendelés minimumfeltételeit is csak egy telephelyen tudják biztosítani. A lakosságnak több esetben utazni kell a szolgáltatás nyújtásának helyére, amely sérti az egyenlő eséllyel elérhető ellátás elvét. Sajnos az az általános tapasztalat, hogy sem a kormányzati, sem az önkormányzati támogatások – például lakás biztosítása – nem oldják meg a kistelepülések alapellátásának problémáját – fogalmazott.

A háziorvosi ellátás személyi feltételének biztosításában továbbra is fő probléma, hogy az ellátást nyújtó háziorvosok több, mint a fele 61 év feletti, illetve kevés az új belépő a rendszerbe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában