Galériával

2023.12.22. 13:54

Testnevelő tanárok munkáját ismerték el pénteken Szolnokon

Tíz, a Szolnoki Tankerületben dolgozó pedagógust köszöntöttek pénteken a városházán. A Magyar Diáksport Szövetég elismeréseit Szalay Ferenc polgármester és a Szolnoki Tankerületi Központ vezetője, Rusvai Károly adta át azoknak a testnevelőknek, akik a legaktívabban vettek részt az év folyamán a diákolimpiai versenysorozatban.

Kovács Berta

Rehó Jánosnak (jobbra) gratulál Szalay Ferenc és Rusvai Károly

Fotó: Mészáros János

– Természetesen egy versenysorozatnál mindig az a cél, hogy első legyen egy gyermek, egy csapat, viszont az is nagyon fontos, hogy minél több gyereket mozgassunk meg. Azt itt lévő kollégák ezt tették az elmúlt évben – hangsúlyozta Rusvai Károly, a tankerület vezetője. 

Fontos, hogy a piramis minél szélesebb bázison álljon, és akkor tud tehetségeket kitermelni. Ezt munkát szeretnénk a kollégáknak most megköszönni.

– Annak idején, mikor a mindennapos testnevelés elindult, amit egyébként a Fidesz sport kabinetje talált ki, rengeteg vitám volt a nem testnevelő szakos tanárokkal. Nem akarták megérteni, hogy a testnevelés nem az, hogy a gyerek rohangászik az udvaron, hanem az, ami az egyéb tantárgyak tanárainak segít abban, hogy a gyerek fegyelmezett legyen és tudja, mi a rend, mi az, hogy közösség – idézte fel Szalay Ferenc polgármester. 

– Most azt látom, hogy a testnevelői munka nem mindenütt használta ki az öt testnevelés óra adta lehetőségeket. Nálunk Szolnokon hál’ istennek sokkal jobban állunk, mint az ország számos területén, ahol a gyerekek úgy jönnek ki az iskolákból, hogy az alapképességeik nemhogy a nullával, hanem a mínusszal egyenlőek. Nem tudnak futni, nem tudnak ugrani, dobni, állóképességük sehol nincs. Viszont ahol az atlétikát, mint alapsportágat tanítják, az úszást szintúgy, a testnevelést ténylegesen tanítják, ott más a helyzet – mondta a polgármester. 

Azt is elmondta, Szolnokon kétféle módon értékelik a testnevelési munkát. A pontrendszer egyik része a diákolimpiai eredményességet méri, másik pedig a szabadidő sportot erősíti. Fontos, hogy a rendszeres mozgásra rá lehessen venni ez teljes iskolát. Mindez kapcsolódik a város sport stratégiájához is, ami az egészséges életmódra nevelést is jelenti.

A tankerületből az alábbi pedagógusok vehettek át elismerésként ajándékot: 

  • Gálné Fancsali Ildikó (Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
  • Fábi Andrea (Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)
  • Rehó János (Széchenyi Körúti Sportiskola Általános Iskola és AMI)
  • Bencsik Pál (Széchenyi Körúti Sportiskola Általános Iskola és AMI)
  • Kövi Péter (Szandaszőlősi Általános Iskola és AMI)
  • Bodonyi Ákos (Fiumei Úti Általános Iskola)
  • Czétényi Csaba Zsolt (Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola)
  • Grósz István (Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Álalános Iskola és AMI)
  • Tóth Gábor (Újszászi Vörösmarty Mihály Általános iskola)
  • Biró Gábor (Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános iskola)

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában