Esélyt kapott a kisfiú

2024.01.12. 19:53

Az anya már sietve távolodott a kórháztól, amikor az inkubátor jelzése megszólalt a portán

Húsz év alatt körülbelül 3-4 újszülöttet helyeztek el eddig a szolnoki Hetényi Géza Kórház babamentő inkubátorában. Legutóbb éppen szerdán találtak benne a kórház dolgozói egy egészséges kisfiút, akit Szolnoki Dánielnek neveztek el. Aznap este kilenckor szólalt meg az inkubátor jelzése a portán.

Molnár-Révész Erika

Dr. Berdó Éva gyermekgyógyász, neonatológus főorvos szerint több ilyen babamentő inkubátorra lenne szükség a vármegyében

– Szerda este 9 órakor jelzés érkezett a portára. Egy takaróba burkolt kisfiút találtak a babamentő inkubátorban a kórház dolgozói. Látszott, hogy megfelelően gondoskodtak róla, a köldökzsinórt ellátták, a baba nem volt kihűlve, szépen mozgott, rózsás volt a bőrszíne – idézte fel a Hetényi Géza Kórház hétemeletes épületénél kihelyezett babamentő inkubátornál a szerdán történteket dr. Berdó Éva gyermekgyógyász, neonatológus főorvos. 

Mint elmondta, a 2890 gramm súlyú újszülöttet jelenleg a Neonatális Intenzív Centrumban látják el.

– Jól etethető, nem igényel semmiféle extra kezelést, nincs fertőzésre utaló tünet, nem sárgult be, székletet, vizeletet ürített, jó a testhőmérséklete, tehát teljesen egészséges, érett kisfiú, aki addig lesz nálunk, amíg a gyámügyi határozat meg nem születik. Akkor az örökbefogadó szülők veszik magukhoz, akik majd boldogan hazaviszik – mondta a további sorsáról. 

A kisfiút a kórház dolgozói már megtalálásakor elnevezték, a Szolnoki Dániel nevet kapta.

– A nővérek orvosok összeültek, tanácskoztak, és mivel Szolnokon született, ezért lett Szolnoki, a Dániel nevet pedig szépnek találták – mondta a névadásról a főorvos. 

Mint megtudtuk, a babamentő inkubátorok elhelyezkedését jogszabály írja elő, minden vármegyeszékhelyen kell lennie, olyan helyen, ami kívülről jól megközelíthető. A megfelelő mértékben kivilágított, jelzőrendszerrel felszerelt, ami azonban nem riaszt azonnal, pár perc késéssel jelez a kórház munkatársainak. 

– Ez az inkubátor kívülről úgy közelíthető meg, hogy senki nem láthatja amikor az az édesanya, aki nem tud valamilyen ok miatt gondoskodni a gyermekről, behelyezi az újszülöttjét. A jelzés a portához érkezik, de pár percet késleltetve, ami azért van, hogy a hozzátartozónak legyen ideje elmenni onnan. Így a szülő inkognitója megmarad, miközben a babának mégis van esélye egy tökéletes életre – magyarázta a szakember.

Hozzátette, az inkubátor műszaki állapotát és megfelelő hőmérsékletét naponta ellenőrzik a kórház dolgozói.

Esélyt kapnak az életre azok, akikről lemondtak a szüleik 

Mint azt a Hetényi Géza Kórház gyermekgyógyászától megtudtuk, nagyon ritkán találnak újszülöttet a hétemeletes épületének bejáratánál kihelyezett babamentő inkubátorban. 

– A legutóbbi eset 10 évvel ezelőtt volt, pedig több, mint 20 éve működik az inkubátorunk. A működése alatt körülbelül 3, maximum 4 újszülöttet helyeztek el benne. Jó lenne, ha nem csak a vármegyeközpontban, hanem még Jászberényben és Mezőtúron is lenne egy ilyen inkubátor, hiszen mindenhol lehetnek válságba került családok, akinek ez az egyetlen út, a baba számára pedig egy esély az életre – dr. Berdó Éva gyermekgyógyász, neonatológus főorvos. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában