Mérsékelnék a gondokat

2024.01.15. 06:52

Petíciót indított az önkormányzat, már helyiek százai írták alá Alattyánon

Komoly gondokat tapasztalnak a lakosok a szennyvízelvezetéssel kapcsolatban a több mint kétezer-egyszáz lelket számláló községben. Gyakran elönti az utcákat és a házakat a szennyvíz, folyamatos dugulásról, orrfacsaró bűzről számoltak be, melyek megkeserítik a mindennapi életüket. Lakossági kezdeményezésre az önkormányzat nemrég aláírásgyűjtést indított a szennyvízrendszer javítása, problémamentes működése érdekében.

Illés Anita

Horváth Elemér is aláírta a petíció annak érdekében, hogy megszűnjön az áldatlan állapot a településen

Fotó: Pesti József

A szennyvízügy évek óta visszatérő témája minden hivatalos fórumnak, de a hétköznapi beszélgetéseknek is Alattyánon. Mivel a probléma nem oldódott meg, a tavaly év végén tartott falugyűlésen ismét rengeteg panaszt felvetettek a lakosok a szennyvízrendszer működésével kapcsolatban. A fórumon jelenlévő állampolgárok kezdeményezésére az önkormányzat petíciót indított, melyben a szennyvízrendszer javítását sürgetik. Ezt több százan támogatták aláírásukkal az elmúlt hetekben. 

– Már átadása óta nem működik megfelelően a vákuumos szennyvízelvezető-rendszer a településen. Nem felelősöket keresünk, csak azt szeretnénk, ha megoldódna a probléma. Gyakran azt tapasztaljuk, hogy az árkok, illetve az aknafedelek mentén feljön a szennyvíz. Az elviselhetetlen bűz pedig megkeseríti az életünket – sorolta a gondokat Horváth Elemér, akivel a polgármesteri hivatalban beszélgettünk, azt követően, hogy aláírta a petíciót. 

Elmondta: egyre égetőbb problémát jelent az is, hogy a felgyülemlő víz miatt állandóan dugulás keletkezik a háztartásokban, a lakosok pedig nem győzik saját költségükön megszüntetni az elzáródást. 

– Megmondom őszintén el vagyunk keseredve, mert nem találjuk a megoldást, folyton akadályokba ütközünk. Azt látjuk, hogy gyakran jön a szippantóautó, a szolgáltató kiküldött szakemberei igyekeznek mindent megtenni, de ők is szélmalomharcot vívnak. Aláírásgyűjtést kezdeményeztünk, hogy javuljon a helyzet – tette hozzá Horváth Elemér. 

Mindezt megerősítette Horváth Dezsőné, aki szintén támogatta az akciót. Véleménye szerint a szennyvízaknákra is jobban oda kellene figyelni, mert balesetveszélyesek. 

– Könnyen megbillen a teteje, egyszer már térdig beleestem. Az a szerencse, hogy nem történt nagy baj – jegyezte meg. 

Hallottunk olyan esetről is, hogy az egyik házban a fürdőszobát öntötte el a szennyvíz. Huszár Arnold polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a község lakosságának felháborodását, elkeseredését fogalmazták meg a petícióban. 

– A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 2013. január elsejétől vette át üzemeltetésre a rendszerfüggő víziközmű-elemeket, valamint azok alkotórészeit és tartozékait, ezzel kötelezettséget vállalva, hogy biztosítja a településen a víziközmű szolgáltatást. Az elmúlt tíz évben az ivóvízellátásban is, de a szennyvízszolgáltatásban különösen olyan problémák keletkeztek, amelyek jelentősebb pénzügyi ráfordítás nélkül nem szüntethetők meg. Kérjük a szolgáltatót, hogy vizsgálja meg a kialakult helyzetet, informálódjon a község szennyvízrendszerének működéséről és számolja fel a szolgáltatás hiányosságait. Nem egy új rendszer kiépítését szeretnénk, hanem a meglévőn olyan beruházások elvégzését, amelyek jelentősen javítják a működést – tájékoztatott Huszár Arnold. 

A polgármester szerint amennyiben nem történik komolyabb pénzügyi ráfordítást igénylő beruházás, az alattyáni szennyvízrendszer nem sokáig lesz üzemképes.

Vizsgálja a kialakult helyzetet a szolgáltató

Az alattyáni szennyvízhelyzettel kapcsolatban megkerestük a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

– Alattyánon a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. kizárólag a víziközmű rendszer üzemeltetéséért felelős a létesítmények működőképességéig, annak korszerűsítése és felújítása tulajdonosként a helyi önkormányzat feladata, melynek során cégünk természetesen biztosítja a szakmai hátteret. Az elmúlt időszak eseményeit vizsgálva, jelenleg folyamatban van egy olyan műszaki leírás elkészítése, amely teljes képet mutat a szennyvíz-rendszer jelenlegi működéséről, felújítandó elemeiről. Emellett társaságunk továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság ivóvízellátása folyamatosan biztosított legyen – közölte a szolgáltató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában