Jászkunság

2024.02.20. 11:25

Jó módszer az élelmiszer-pazarlás ellen: még mindig csodákra képes a bevásárlólista

Az utóbbi években csökkent a hazai élelmiszer-pazarlás, de még mindig jelentős. A készételmaradékok mellett zöldségek és gyümölcsök, valamint pékáruk kerülnek legtöbbször a kukába. Kellő odafigyeléssel, például a tudatos hűtőhasználattal elérhető további javulás is.

Rimóczi Ágnes

Illusztráció

Forrás: Shutterstock.com

A hűtőszekrény használata a mindennapjaink része, hiszen elengedhetetlen az élelmiszerek tárolásához és frissen tartásához. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint fontos szerep hárul erre a berendezésre az élelmiszerbiztonság megőrzésében és az élelmiszer-pazarlás csökkentésében is.

Egy átlagos magyar fogyasztó egy év leforgása alatt 60 kilogramm élelmiszerhulladékot termel, amelyből 24 kg elkerülhető lenne, vagyis ez a pazarlás. A pazarlás mérsékléséhez az élelmiszerek kezelésében elengedhetetlen a megfelelő tudás és a tudatos hozzáállás. A hűtőszekrény használata például magától értetődőnek tűnhet, de számos olyan praktika van, amely alkalmazásával a hűtőnk és a fagyasztónk még nagyobb segítséggé válhat az élelmiszerpazarlás elleni harcban

– hívják fel a figyelmet a Nébih szakemberei. 

Hangsúlyozzák, hogy fontos odafigyelni például a megfelelő hőmérséklet-tartományra, az elrendezésre és az időzítésre, a hűtendő élelmiszerekre, és azokra is, amelyeknek árthat a hűtve tárolás. Ezenfelül a fagyasztás és kiolvasztás helyes és biztonságos módjáról sem szabad megfeledkezni, vagy éppen arról, hogy mi a teendő áramszünet esetén az élelmiszerekkel.

Tanácsokat is megfogalmaztak annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb étel kerüljön a szemetesbe. A legfontosabb, hogy mindig legyen nálunk bevásárlólista, ha boltba megyünk – hogy csak a valóban szükséges dolgokat vásároljuk meg. És ragaszkodjunk is ahhoz, hogy csak a listán szereplő termékek kerüljenek a kosárba.

Az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében a Nébih szerint az is hatásos és gyors módszer, ha boltba indulás előtt lefényképezzük a hűtő tartalmát, így vásárlás közben is rá tudunk pillantani az otthoni készletre, tehát biztos nem viszünk haza semmi olyasmit, ami felesleges.

– A hűtőszekrény tartalmát érdemes hetente egyszer át is nézni: először a lejárathoz közeli dolgokat használjuk fel – célszerű ezeknek a termékeknek egy külön polcot kijelölni, hogy ezáltal jól láthatók legyenek. Az is fontos, hogy ha tudjuk, hogy nem lesz időnk főzni, akkor ne vásároljunk olyan alapanyagokat, amelyeket rövid időn belül fel kell dolgozni – tanácsolják.

Kutatások azt is bizonyítják, hogy ha éhesen megyünk a boltba, több élelmiszert veszünk meg, mintha tele hassal vásárolnánk. 

Érdemes erre is figyelni. A Nébih mindezek mellett azt is tanácsolja, hogy ha tehetjük, válasszunk kisebb kiszerelésű termékeket – ha mégis a nagyobbat vesszük meg, és felbontjuk, gyorsan el kell fogyasztani, nehogy megromoljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában