Vidékfejlesztés

2024.03.18. 15:30

A mezőgazdasági generációváltás támogatásáról is szó volt a kunszentmártoni fórumon

Újabb állomásához érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének közös fóruma. Ezúttal Kunszentmártonban tartottak előadást, melyen szóba került a gazdaságok átadás-átvételének gördülékenyebbé tétele, és a fiatal gazdálkodók intenzívebb támogatása.

Molnár-Révész Erika

Az uniós Közös Agrárpolitikáról, különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokról, támogatásokról tartott a napokban szakmai fórumot Kunszentmártonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. 

mezőgazdaság,agrárpolitika,kunszentmárton,fórum
A fórumot Hubai Imre Csaba elnök nyitotta meg
Forrás: Beküldött fotó

Az eseményt Hubai Imre Csaba, a kamara vármegyei elnöke nyitotta meg, majd a megjelent gazdálkodókat Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte, aki kitért az összefogás jelentőségére is. 

Dr. Cseh Tibor András a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára előadásában a gazdaságátadási folyamat megkönnyítéséről beszélt. 

–  A mezőgazdasági generációváltást segítő törvénnyel gördülékennyé tettük a gazdaságok átadása-átvétele során a termőföld, a támogatási jogosultságok, az engedélyek vagy szerződések átvételét. Egyszerűbbé tettük a gazdaságok átadását, megkönnyítettük a föld tulajdonjogának és használatának megszerzésére, a hatósági engedélyek módosítására, a szerződések átruházására, továbbá a pályázatok, támogatások átadására-átvállalására vonatkozó eljárásokat, továbbá gördülékenyebbé tettük a haszonbérletek, a támogatások és a hatósági engedélyek átadását, illetve bővítettük az őstermelők és az egyéni vállalkozók lehetőségeit is – sorolta a meghozott intézkedéseket a főtitkár. Hozzátette, az új agrártámogatási rendszerben komoly anyagi támogatást biztosítanak a gazdaságátadási szerződés keretei között a gazdaságot átvevő és átadó feleknek. A támogatás mindkét fél esetében – üzemmérettől függően – vissza nem térítendő egyösszegű átalánytámogatás lehet. Ez a jövedelemtermelő gazdaságát átadó, nyugdíjba vonuló személy későbbi életét teszi biztonságosabbá. 

– A fiatal gazdálkodók beruházásait 65 százalékos támogatási intenzitással segítjük az induló támogatás mellett. Az induló vidéki és fiatal erdőgazdálkodó vállalkozók ugyancsak számíthatnak a támogatásra – hangsúlyozta dr. Cseh Tibor András, aki előadásában kitért a vidékfejlesztési támogatásokra is. A beszédek Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármesterének zárszavával értek véget, majd a gazdálkodók tehettek fel kérdéseket az előadóknak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában