Beporzók napja

2024.03.11. 19:55

Interaktív előadást tartottak a méhekről a szolnoki múzeumban – galériával és videóval

Mézkóstolással színesítették a beporzók napi előadást a szolnoki Damjanich János Múzeumban. Patkós Dániel méhész hétfő délelőtt öt osztályt avatott be szakmája rejtelmeibe.

Pakainé Pusztai Nóra

A beporzók napja alkalmából interaktív előadással készültek a szolnoki Damjanich János Múzeumban. A programra öt osztály jelentkezett. Patkós Dániel szolnoki méhész rövid betekintést nyújtott a szakma rejtelmeibe. Mint kiderült 85 méhcsaláddal dolgozik, a megtermelt méz mennyiséget számos tényező befolyásolja, de körülbelül 3500 kiló „folyékony aranyat” perget le évente.

beporzók napja, méhész, méz, esemény
Patkós Dániel gázálarcot, fejvédőket, kereteket mutatott meg a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola másodikosainak hétfőn délelőtt
Fotó: Mészáros János

– Hoztam kaptárvasat, ami a méhészethez elengedhetetlen. Füstölőt, amivel meg tudjuk nyugtatni a méheket – sorolta, majd mutatta a további eszközöket, melyekkel az apró állatokat kezeli.

Gázálarc, fejvédőket, kereteket mutatott meg a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola másodikosainak hétfőn délelőtt. A kisdiákok azt is megtudhatták, milyen a vándorméhész élete, sőt kis segítséggel fel tudták sorolni a Magyarországon leginkább elterjedt mézfajtákat is. A gyerekek igencsak megdöbbentek, amikor megtudták, hogy a méhek negyven napig élnek, és ezt az időt is végigdolgozzák.

– Nem alszanak téli álmot a méhek – szögezte le a szakember. – De tavasztól őszig gyűjtik a virágport és készítik a nektárt.

– A repcét, az akác, és a hárs követi, közben, ha sikerül és szerencsés időszakot fogunk ki, akkor a vaddohány is összejöhet a napraforgó előtt – magyarázta a méhész.

 

A gazdaság meghatározó elemei a beporzó állatok

A zöldségek és gyümölcsök esetében a megtermékenyítést a beporzók végzik, ehhez fontosak a méhek, de a különböző légyfajták, lepkék vagy akár a madarak is. Március 10-én ezen apró, de annál fontosabb élőlények kerülnek a fókuszba. Magyarországon 2018 óta tartják a beporzók napját, a kezdeményezéshez a Damjanich János Múzeum második alkalommal csatlakozott.

– Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a beporzók nem lennének, a gyümölcsök zöldségek nagyrésze nem teremne. A gyerekekkel megismertetjük a méz jótékony hatásait, illetve azt, hogy óvják a rovarokat, mit tehetünk azért, hogy a beporzók élete jobb legyen – foglalta össze Barláné Kulánda Krisztina, múzeumpedagógus.

Az előadás után rajzolásra hívta a legkisebbeket, megmutatta, milyen egy rovarhotel sőt egy fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők és természetesen a nagy népszerűségnek örvendő mézkóstolás sem maradt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában