Vadászat

2024.03.21. 13:59

Elejtett ragadozók körös-körül: 300 vadat hoztak terítékre Szolnokon – videóval, galériával

Rendkívül eredményes volt az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei területi szervezete által meghirdetett „dúvadhét” – szögezte le elöljáróban Kasuba András kamarai elnök csütörtökön a szolnoki Diana Vadásztársaság ugari bázisának udvarán.

Mészáros Géza

A kürtösök fanfárjai a közelmúltban lezajlott ragadozógyérítési program által terítékre hozott háromszáztizenhét szőrmés és szárnyas vadnak adták meg a végtisztességet. A fenyőágakkal és kicsiny máglyarakásokkal körbekerített, mintegy százötven négyzetméteres tisztáson hat nyest, huszonegy aranysakál, kétszázhuszonkét róka, negyvenhét borz, továbbá húsz dolmányos varjú, két szarka és kilenc szajkó feküdt. Előttük tisztelegtek a térség vadászai.

dúvad,teríték,vadászat
Rendkívül eredményes volt a „dúvadhét” 
Fotó: Mészáros János

A vadgazdálkodás egyik része a ragadozó-gyérítés, mely azt a célt szolgálja, hogy egyrészt a tavaszi vadszaporulatokban kevesebb kár keletkezzen, másrészt a dúvad által hurcolt veszettség és egyéb fertőzések elkerüljék a háziasított állatokat.

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegye hetvenhárom vadászatra jogosult társasága közül 2024-ben harmincegyen vettek részt a ragadozó-gyérítésben – foglalta össze a térségben lezajlott „dúvadhét” eredményét Kasuba András.

– Amikor kamaránk 2018-ban csatlakozott a programhoz, még csak 15 vadászatra jogosult vadászszervezet végzett gyérítést. Tavaly 25 társaság 175 darabos terítéket adott, így az idei 31 adatos részvétel, illetve a 317 egyedet számláló teríték az eddigi legeredményesebb évnek számít – fűzte hozzá a kamarai elnök.

Idén is díjazták a legeredményesebb vadászatra jogosult társaságokat, melyek a terítékért idén két-háromszázezer forintos gyérítési díjat is kaptak. Idén első helyen a jászágói Papp Agro Kft., másodikon a mesterszállási Mester Vadásztársaság, harmadikon a tiszasasi Tiszaugi Tisza Vadásztársaság végzett, míg különdíjat az egyébként negyedik tiszagyendai Kunsági Dózsa Vadásztársaság kapott.

Kasuba András arról is beszámolt, hogy májustól a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara a szolnoki Petőfi útról átteszi székhelyét a Városmajor útra (OTP Társasház).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában