Segítettek a természetvédők

2024.03.02. 06:55

Biztonságos műfészkek várják a hamarosan visszatérő gólyákat a Jászkunságban

Nemsokára érkeznek a gólyák. Az Afrikából „hazaköltöző” madarak Szolnokon és néhány környékbeli településen új otthonba is költözhetnek. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére összefogással új fészkeket helyeztek ki természetvédők.

Szoljon.hu

Tavaly egy viharban esett le az egyik villanyoszlop tetejéről a gólyafészek Rákócziújfalun. A lakosok, de még a polgármesteri hivatal kollégái is jelezték a problémát az áramszolgáltatónak. Végül a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület sietett a madarak segítségére, a szervezet a napokban a tönkrement fészket is pótolta.

Szakértői segítséggel „kerültek a magasba” az új fészekalapok Rákócziújfaluban. Jöhetnek a gólyák
Forrás: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

– Akkor a viharban néhány kis gólya elpusztult, egyet elszállítottak, a szülők már nem tértek vissza oda – magyarázta Varga József polgármester. A lakosokkal együtt reméli, hogy benépesül az új fészek. A településen tehát örömmel fogadták, hogy hozzájuk is került abból a műfészek alapból, ami segít a gólyáknak a sajátjuk megépítéséhez.

– A sajnálatos esetben csak egy életben maradt fiókát sikerült kimenteni a Zug utcai fészek alól – emlékezett vissza Hajdú Tamás. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke kiemelte: azóta különösen szorgalmazták a fészektartó cseréjét a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, de különböző okok miatt mindig elmaradt.

– Ilyen volt például az oszlopcsere, amit most a fészkek felhelyezésével egy időben sikerült kicserélni, illetve megtörtént egy másik, a Kossuth Lajos utca vezetékre épült fészek lebontása és itt is új fészektartó került fel – részletezte a minapi „akciót” Hajdú Tamás, aki egyébként a fészekalapokat szabadidejében maga készítette a tél folyamán az egyesület műhelyében.

A tálcát tíz-tizenöt centiméterrel „túlfontam”, így 130-135 centi átmérőjű lett, mindenképp biztonságosabb a madarakra nézve. A felhelyezésben a szolnoki Zöld F. Kft. segített, a cég munkatársainak hálásak vagyunk, hogy foglalkoztak a problémával, s segítettek, hogy eddig eljussunk 

– fogalmazott köszönetet az egyesületi elnök.

Hajdú Tamás kiemelte, hogy a fészekcsere kapcsán ismét szomorúan tapasztalták, látták, hogy a madarak rengeteg szemetet hordtak be fészekanyagnak és bélésnek egyaránt.

– Erről sajnos csak mi emberek tehetünk a felelőtlen hozzáállásunkkal. Tőlünk származnak ugyanis azok a szemetek, amik a fészkekbe kerülnek. Ebben a lekerült fészekben volt bálamadzag, kötelek, zsákdarabok, nejlon zacskók, ruhadarabok, csokis papírok és még sorolhatnám – tette hozzá az elnök.

Megtudtuk, hogy a közelmúltban a vármegyeszékhelyen is cseréltek egy gólyafészket, a közeljövőben pedig Tiszavárkonyban helyeznek ki új fészekalapot a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére és persze közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában