Újszülött mentés

2024.03.11. 19:30

Eddig minden vizsgálat szerint egészséges a Hetényi inkubátorában talált, koraszülött Máté – videóval

A 2 kiló 6 dekagrammal született koraszülött, de egészséges babát Máténak nevezték el az őt megtaláló dolgozók.

Molnár-Révész Erika

Már több mint egy napja megszülethetett a Hetényi inkubátorában szombaton talált kisfiú, mielőtt az életmentő készülékbe helyezték. Ezt a kórház szakemberei a köldökcsonk száradásából állapították meg. A 2 kiló 6 dekagrammal született koraszülött, de egészséges babát Máténak nevezték el az őt megtaláló dolgozók. 

dr. Berdó Éva, inkubátor
Itt, a kórház hétemeletes épületének aljában elhelyezett életmentő inkubátorban találták meg a kis Mátét– mutatta meg dr. Berdó Éva neonatológus szakorvos, a Hetényi Koraszülött Osztályának részlegvezető főorvosa. A 34-35. hétre született baba az eddigi vizsgálatok szerint egészséges
Fotó: Mészáros János

– Szombat este 20 óra 20 perckor jelzett a babamentő inkubátor. A kolléganőm, a koraszülött intenzívre ügyelő Topai Krisztina azonnal lejött a nővérekkel, és itt találtak egy egészséges, 2 kilogramm 6 dekagrammos kisfiút – mutatta a hétemeletes tövében található életmentő inkubátort dr. Berdó Éva neonatológus szakorvos, a Hetényi Koraszülött Osztályának részlegvezető főorvosa. 

A baba az érettségi jegyek alapján koraszülött volt. Nem hűlt le, a köldökcsonk ugyan nem volt elkötve, de már száradófélben volt, ami azt jelenti, hogy 24 órán túl születhetett meg

– mondta a szakember. 

Mint megtudtuk, ránézésre ugyan semmi nem utalt fertőzésre, a babát azonnal felvitték a kórház Koraszülött Osztályra, ahol meleg inkubátorba helyezték. 

– Bár nem volt lehűlve, de ennek elkerülése érdekében ezt a módszert kell alkalmazni, hiszen ő egy koraszülött baba, körülbelül 7 és fél hónapra született. A terhesség az 40 hét, és az érettségi jegyek alapján ez a kisfiú 34-35 hetes. Jól táplálható volt, de kiegészítésképp kapott még infúziót is, és a laborvizsgálat azt mutatták, hogy nem volt fertőzés a szervezetében, ami egyébként a koraszülöttek esetében 40 százalékra tehető. Ami pedig óriási szerencse, hogy nem volt légzészavara sem, így nem igényelt gépi lélegeztetést – hangsúlyozta a főorvos. 

Mint elmondta, a baba megkapta a kötelező védőoltást a májgyulladás B-vírusa ellen, hiszen szűrési eredmény nem állt a kórház rendelkezésére. A szabály pedig az, hogy ezt 12 órán belül be kell adni. Emellett egyéb vizsgálatokra is küldtek vérmintákat, melyek eredményei még folyamatban vannak.

– A kórház értesítette a védőnőt is, ilyenkor az a szabály, hogy egy határozat születik, és örökbeadható, amennyiben 30 napon belül nem jelentkezik érte az anya – tette hozzá a szakember. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában