Endoszkópos mellkassebészet

2024.03.18. 18:57

Bravúros tüdőműtétet hajtottak végre a szolnoki Hetényi kórház orvosai

Nyolcvanesztendős, hagyományos módon nem operálható páciensen végeztek sikeres mellkasi műtétet a szolnoki Hetényi Géza kórház orvosai. Az idős beteg már otthonában lábadozik a bravúros műtét után, melynek során jobb felső tüdőlebenyét kellett eltávolítani egy daganat miatt úgy, hogy közben csak a 10 évvel korábban csonkolt, kisebb méretű bal tüdővel tudott levegőt venni a beteg.

Molnár-Révész Erika

Hagyományos technikával nem operálható, idős betegen végeztek sikeres mellkasi műtétet a Hetényi Géza kórház orvosai. A 80 esztendős páciens már otthonában lábadozik. Az elmúlt években számos olyan műtétre került sor a vármegyei kórházban, melyek során olyan betegeken is segíteni tudtak az orvosok, akiket idős koruk vagy egyéb alapbetegségeik miatt hagyományos altatásos érzéstelenítéssel nem lehetett operálni.

Ugrásszerűen fejlődött az endoszkópos mellkassebészet

A korábbi módszerekkel a páciensek nem bírták volna el a műtéttel járó megterhelést, ám az utóbbi időben ugrásszerűen fejlődött mind az endoszkópos mellkassebészeti technika, mind az anesztézia. Ennek köszönhető a mostani bravúros operáció is. 

Dr. Szántó Zoltán mellkassebész főorvos (balra) és Dr. Parham Choroomi aneszteziológus adjunktus végezte el a bonyolult, de végül sikeres műtétet
Forrás:  Beküldött fotó

– Az utóbbi időben már komoly gyakorlatot szereztünk az ilyen műtétek tekintetében, ezúttal azonban a korábbiaknál is bonyolultabb volt a dolgunk – mesélte az operációt végző dr. Szántó Zoltán mellkassebész főorvos.

Rendkívül bonyolulttá tették a beavatkozást a körülmények

– A beteg jobb felső tüdőlebenyét kellett eltávolítani egy daganat miatt, ám 10 évvel ezelőtt már ugyanígy eltávolították a bal felső lebenyt. Úgy kellett tehát megoldani a műtétet, hogy közben a nagyobb méretű jobb tüdő nem lélegzik, és a csonkolt bal tüdővel tud csak levegőt venni a beteg. Dr. Parham Choroomi aneszteziológus adjunktus kollégám nagy szakértője a mélyaltatás és izomlazítás nélküli műtéti technikának, így neki köszönhető, hogy sor kerülhetett ilyen körülmények között a beavatkozásra – hangsúlyozta a főorvos.

Egy ilyen műtét komoly kihívás az operáló orvos számára

Hozzátette, egy ilyen nagy kockázatú, a hagyományostól merőben eltérő műtét természetesen nagy kihívás az operáló orvos számára is. Ezúttal ugyanis mozgó rekeszizom, szív és tüdő között, pár centiméteres kis területen kell a daganatos lebeny eltávolításához a preparáló munkát elvégezni. A sebész ilyenkor egy folyamatosan mozgó-hullámzó képet lát az endoszkópos képernyőn, s ha egy kicsit is hajlamos a tengeribetegségre, képtelen végrehajtani ezt a műtéti technikát.

Csak néhány helyen tudnak ilyet végrehajtani

Magyarországon jelenleg két sebészeti klinika mellett egyedül Szolnokon, a Hetényi Géza kórházban végeznek ilyen beavatkozásokat, amivel a nemzetközi szakmai trendeknek megfelelve tudnak korszerű mellkassebészeti ellátást nyújtani, 2023-óta immár európai akkreditációval elismerve.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában