Reagálások

2024.04.07. 06:55

Mi folyik a szolnoki temetőben? Többen is megszólaltak a lopási ügyekben

Ne késlekedjenek bejelentést tenni a rendőrségen a hozzátartozók, ha a szolnoki temetőben történt lopásról van tudomásuk – kéri a temetőgondnokság és a városrész önkormányzati képviselője.

Mészáros Géza

Nagyon sokan reagáltak a szolnoki temetőben történő lopás-sorozatról szóló minapi cikkünkre. A lavinát az egyik országos bulvárlapban megjelent másik írás indította el, mely szerint manapság „családi vállalkozásban” fosztogatják a Kőrösi úti temetőt, olykor a frissen kihelyezett virágokat, de akár régi réz-gyertyatartókat, márvány-vázákat, gránit-sírlapokat ellopva.

Nem szólva a padokon megpihenő idős emberek maguk mellé letett táskák elcsenéséről...

Dóra László, Molnár Iván, temető, lopás
Dóra László (balról) és Molnár Iván a temetői lopásról való észlelés azonnali rendőrségi bejelentését javasolja a hozzátartozóknak
Fotó: Molnár Ádám

Pénteken délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a temetőgondnokságnál Dóra László, a Kőrösi úti sírkertet működtető Szollak Kft. temetőüzemeltetési vezetője és Molnár Iván, a városrész önkormányzati képviselője.

Miért nem jó ötlet a térfigyelő kamera?

– A szolnoki temető huszonkét hektáron fekszik. A terület nagysága, a sírok jelentős száma miatt lehetetlen minden síremléket folyamatosan szemmel tartani. A sűrű, fás terület miatt a térfigyelő-kameráknak sincs létjogosultsága. Gyakorta járőrszolgálat jelzi az illetékteleneknek, hogy a terület megfigyelés alatt áll. A temetőnek hat kapuja van, melyek reggel hattól este hatig vannak nyitva – szögezte le elöljáróban Dóra László.

Azonnal jelenteni kell a rendőrségen!

– A hozzátartozók figyelmét minden esetben felhívjuk, hogy amennyiben a szeretteinek sírhelye vagy környezete kapcsán lopást észlel, azt ne később, hanem azonnal jelentse be a rendőrségre! – vette át a szót, és osztotta meg közös álláspontjukat Molnár Iván.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a temető közterület, általában csendes hely, ahol az értékek a kegyeletsértő tolvajok előtt fekszenek. Hangsúlyozta, ha bárkinek temetői lopásról van tudomása, az azonnali cselekedet, a rendőrségi bejelentés segíthet.

Egyáltalán nem jellemző a tömeges lopás 

Megkeresésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. 

Aszerint temetői lopásokkal kapcsolatban idén csak egyetlen(!) esetben jelentettek be lopást, mely alapján a Szolnoki Rendőrkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el.

– Tavaly néhány esetben történt jogsértés a szolnoki temetőkben, jellemzően nyitott gépjárműből vagy őrizetlenül hagyott táskából történt lopás, illetve vázát loptak el a síremlékről – írják.

Visszatérően ellenőrzik a környéket

A közlemény arra is kitér, miszerint a temetői bűncselekmények megelőzése céljából a közrendvédelmi járőrök visszatérően ellenőrzik a sírkerteket és azok környékét. Ezen túlmenően a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya által összeállított felhívást előadásaikon ismertetik, illetve a temetőbe látogató hozzátartozók gépjárművein is elhelyeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában