Szoljon podcast

2023.07.27. 18:30

Arcok és tájak: katalógus jelent meg a 90 éves Fazekas Magdolna festőművész jubileumi kiállításáról

Katalógus jelent meg az idén 90 éves Fazekas Magdolna Munkácsy-díjas festőművész jubileumi kiállításáról, mely június végén nyílt meg Arcok és tájak címmel. A kötet ünnepélyes bemutatójára csütörtökön került sor az életmű kiállításnak is helyet adó Szolnoki Galériában.

Molnár-Révész Erika

A város nevében Töreki András képviselő köszöntötte a Szolnoki Művésztelepen 65 éve alkotó Fazekas Magdolnát. A Munkácsy-díjas festőművész munkásságát bemutató katalógus az önkormányzat támogatásával jelent meg

Fotó: Nagy Balázs

Testvérének hozzá írt versével köszöntötték Fazekas Magdolna Munkácsy-díjas, szolnoki festőművészt kiállítási katalógusának bemutatója alkalmából a Szolnoki Galériában, csütörtök délután. A 48 oldalas katalógus a festőművész életmunkájából szemléz. A kötet 38 válogatott képet tartalmaz, a korai, ötvenes évekbeli tanulmányrajzoktól kezdve a későbbi, Szolnoki Művésztelepen alkotott, impresszionisztikus tájképekig. A kötet megjelenését a szolnoki önkormányzat is támogatta.

– Most, először tapasztaltam azt, hogy bárhova fordultunk, bárhova mentünk és kértünk támogatást a kiadványra, amikor elkezdtem mondani, hogy Fazekas Magdi néni 90 éves, akkor mindenhol, minden ajtó kinyílt, minden kéz felénk nyúlt, és az ilyen segítségnyújtásnak az eredménye ez az egész mai összejövetel – mondta az eseményen dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója.

A kiadvány a Szolnoki Galériában, illetve a múzeumban vásárolható meg
Fotó: Nagy Balázs

A kötetbemutatón az önkormányzat nevében Töreki András önkormányzati képviselő méltatta a 65 éve a Szolnoki Művésztelepen alkotó festőművészt.

– Ahogy azt sokan tudják Magdi néniről, minden festménye élményből fakad. Azt fest, ami megragadja, és az leginkább a természet gyönyörűsége, de munkái között jelentősek az érzékeny karakterábrázolású portrék is – mondta a képviselő.

A köszöntők után kötetlen beszélgetésen keresztül mutatta be a katalógust Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, Fazekas Magdolna Munkácsy-díjas festőművész, Képiró Ágnes művészettörténész, valamint Szebenyi Nándor a Damjanich János Múzeum osztályvezetője, a katalógus szerkesztői.

A kiadvány a Szolnoki Galériában, illetve a múzeumban vásárolható meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!