Szoljon Insta

2023.08.12. 12:30

Makovecz Imre szellemiségét idézte a Duna Művészegyüttes előadása Jászberényben

A Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművét mutatták be a néptánc nyelvén.

Illés Anita

A Héttorony – Makovecz Imre emlékére című táncszínházi előadást láthatta a közönség Jászberényben

Fotó: Pesti József

A XXXI. Csángó Fesztivál pénteki gálaestjének főszereplője a Duna Művészegyüttes volt. A hivatásos néptáncosokból és hangszeres művészekből álló együttes kiemelt célja, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, ledöntse a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat, és ráébressze a nézőket annak sokoldalúságára, művészi kifejezőerejére. Alkotói vallják, hogy a néptánc rendkívül alkalmas érzelmek és értékek, komplex történetek megjelenítésére – mutatta be az együttest Gál-Dobos Beáta, a gálaest háziasszonya.

Repertoárjukban fontos helyet foglalnak el a néptáncot és a kortárs táncot ötvöző táncszínházi bemutatók, valamint a néptáncelemeket felhasználó gyermek- és ifjúsági előadások. A Duna Művészegyüttes ezúttal a Juhász Zsolt rendezte Héttorony – Makovecz Imre emlékére című táncszínházi előadással érkezett Jászberénybe. Ahogy a műsor elején elhangzott, a Héttorony-legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyainak ölelésében. 

E kincsek között van Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életműve is. A Duna Művészegyüttes előadásában a Mester gondolkodásmódja, műveinek komplexitása elevenedett meg a tánc nyelvén a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. A gálaesten moldvai és gyimesi csángó táncokképekkel közreműködött az Árendás és a Galagonya Táncegyüttes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!