KARATE

2018.05.10. 11:12

Európa-bajnokságra utaznak a jászberényi kyósok

A tavalyi junior Európa-bajnokságon aranyérmes, és legtechnikásabb versenyzőnek választott Mező Lili, a jászberényi székhelyű Yakuzák SE–Y Akadémia ifjú üdvöskéje címvédésre készül Wroclawban. A lengyel nagyvárosban hétvégén rendezik a shinkyokushin karatésok kontinensviadalát.

Varga Csaba

Kerekes Réka (balra), Shihan Furkó Kálmán, Mező Lili és Móczó Milán a hegykői edzőtáborban készültek az Eb-re.

Forrás: Y Média

Elöljáróban annyit programról, hogy pénteken a juniorok és a felnőtt kata (formagyakorlat) versenyzők lépnek tatamira, szombaton pedig a felnőtt küzdelmeket (kumite) rendezik meg.

Mező Lili mellett másik két jászberényi fiatal is tatamira léphet az Európa-bajnokságon. Kerekes Réka két ifi Eb-arannyal a háta mögött kopogtat az eggyel magasabb korosztályban, Móczó Milán ifjúsági múltja pedig két ezüstről szól. Edzőjük, Agócs Tibor nem titkolja, hogy mindhárom versenyzőjét dobogóra esélyesnek tartja – tette közzé az Y Média.

Mező Lili tavaly már bizonyított, s a remények szerint most sem lesz ellenfele a juniorok között. Neki már most olyan híre van a nemzetközi mezőnyben, hogy az ellenfelek tartanak tőle a küzdőtéren.

Móczó Milán rendkívüli ereje és gyorsasága is teret kaphat végre, hiszen a junior mezőnyben a küzdők már nem használnak testpajzsot, csupán fejvédőt. Márpedig, ha nem vigyáz az ellenfél, Móczó Milán ökle vagy lába a csupasz testen csúnya K.O.-kat idézhet elő.

Így, ha Milánnak kijön a lépés, tovább gazdagíthatja saját és klubja éremtáblázatát pénteken. Kerekes Réka eddigi versenyzői múltja is szép eredményt ígér, az elmúlt hónapokban zajló felkészülés során pedig csak tovább erősödött a bizalom irányában. Látszik, hogy nem véletlenül utasította maga mögé két alkalommal is Európa ifi korú lányait a nehézsúlyban.

A berényi fiatalok egyébként elsősorban nem az Eb-re időzítik legjobb formájukat. Mint edzőjük, Sensei Agócs Tibor elmondta, egy sokkal nagyobb ifjúsági világversenyre készülnek Tokióba, a japán The Karate Dream Festival elnevezésű eseményre.

A wroclawi Eb számukra most egy ugródeszka a közelgő fesztiválra. Ennek okán a jászberényi yakuzák kifejezetten a japán stílusú verekedést és a japán stílusú küzdelmet gyakorolják mostanában, miközben a formaidőzítést, a képességfejlesztést az Európa-bajnoksághoz igazították.

Kerekes Réka (balra), Shihan Furkó Kálmán, Mező Lili és Móczó Milán a hegykői edzőtáborban készültek az Eb-re.
Forrás: Y Média

Több edzőtáborban is a közelharc, a nagy mennyiségű ütés, rúgás, körmozgás beépítését, hajlított karú technikák erősebb alkalmazását próbálgatták, hiszen Japánban ez vár rájuk.

Agócs mester szerint vélhető, hogy ez a módszer az Eb-n is igazolást nyerhet, és ki lehet jelenteni, hogy Lili, Réka és Milán kondicionális, koordinációs és sok egyéb szakmai területen előbb tart Európában is a korosztály többi versenyzőjénél.

A jászberényi klub ezúttal nem nevezett felnőtt versenyzőt az Eb-re. A kétszeres Európa-bajnok Szabó Zsófia visszavonult, a 20 éves Fekete Farkas Mór pedig, akit hosszú évekig menedzselt a Yakuzák SE, valamint Sensei Agócs Tibor, és az elmúlt években juniorként és elsőéves felnőttként is ott volt a legjobbak között, magánéleti okokra hivatkozva befejezte a nemzetközi versenyzést.

Shihan Furkó Kálmán is segített a felkészülésben

Magyar válogatottként egyébként A Shinkyokushin Harcművész Szövetség (SHSZ) összesen 23 versenyzőt nevezett (juniorokat és felnőtteket) a wroclawi Eb-re.

Közülük sokan ott voltak abban a nemzetközi Eb felkészítő edzőtáborban is, amit az Y Akadémia szervezett Hegykőn, Shihan Furkó Kálmán, valamint más hazai kyo szervezetek vezetőinek jelenlétében és részvételével.

Szabó Tamás, az SHSZ elnöke elmondta, az a törekvésük, hogy a korábbinál egységesebb, összetartó válogatottat kovácsoljanak, és a szakma mentén a különálló szervezetek közelebb kerüljenek egymáshoz. Wroclaw lesz ennek a törekvésnek az első főpróbája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában