KOSÁRLABDA

2019.01.17. 11:28

Kosárlabda Eb-t is rendeznénk

Egy biztos, jövőre a futball, három esztendő múltán kézilabda Európa-bajnokság csoportmeccseket rendeznek hazánkban. Még egy jó hír: 2021-ben pedig a férfi kosárlabda Eb csoportmeccseinek is Magyarország lehet az egyik házigazdája.

Varga Csaba

Vojvoda Dávid (labdával) és társai két éve bizonyították, hogy ott a helyük a legjobbak között.

Forrás: MTI

Egyébiránt hazánkban már rendeztek kontinenstornákat. A férfiaknak 1955-ben a Népstadionban, ahol a magyar válogatott diadalmaskodott. A hölgyeknek pedig 1983-ban, amikor bronzérmet szerzett csapatunk.

Az MTI információi szerint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) jelezte érdeklődését a nemzetközi szövetség (FIBA) felé egy csoport mérkőzéseinek megrendezésére a 2021-es férfi Európa-bajnokságon. Mint megtudtuk, a honi szövetség elnöksége döntött a jelentkezésről, majd hivatalosan is értesítették erről a FIBA-t.

Hangsúlyozzák, ez még nem tekinthető pályázatnak, mivel a nemzetközi szervezet előbb a jelentkezéseket várja, majd az érdeklődőknek küldi ki a részletes pályázati felhívást. Ebben szerepelnie kell az anyagi, az infrastrukturális, a jogdíjakról és sok más egyébről szóló kondícióknak, amelyeknek a rendező országnak meg kell majd felelnie.

A további döntéseket csak ezt követően lehet meghozni, tehát a konkrét pályázat beadása csak a pontos kiírás ismeretében születhet meg.

Annyit már tudunk, a honi szövetség Budapesten rendezné meg az egyik csoport mérkőzéseit. Erre a FIBA utóbbi időben alkalmazott lebonyolítási rendszere adna lehetőséget, ugyanis a tavalyi Eb-t is több országban rendezték meg úgy, hogy a csoportmérkőzésekre négy országban került sor, a kieséses szakasznak pedig már csak egy adott otthont.

Az Eb-k rendszerében komoly változás, hogy már csak négyévente kerül sor a kontinensbajnokságra, így a 2021-es a legközelebbi torna. Emlékeztetőül: tavaly a magyar válogatott továbbjutott az Eb kolozsvári selejtezőcsoportjából, ahol a nyolcaddöntőben

Isztambulban nyolcpontos vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes szerb csapattól. Ami jó hír, a rendező országoknak nem kell selejtezniük, tehát a magyar csapat biztos résztvevője lenne a kontinenstornának.

Erről is beszélt Vojvoda Dávid, az Olaj válogatott hátvédje az nso.hu-nak: – Karrirerem egyik csúcspontja lenne, ha hazai rendezésű Eb-n játszhatnék. Örömteli, hogy merész tervei vannak a szövetségnek, bármelyik sportágnak hatalmas megtiszteltetés, ha ilyen nagyszabású eseményt rendezhet. Két éve bizonyítottuk, ott a helyünk a legjobbak között, így viszont nem kellene selejteznünk.

Vojvoda Dávid (labdával) és társai két éve bizonyították, hogy ott a helyük a legjobbak között.
Fotó: MTI

Pörög a spanyol piac

Erősít a bajnokság 11. helyén tanyázó Alba Fehérvár, amely a spanyol Európa- és világbajnok Carlos Cabezaszt igazolta le a napokban. A több európai élcsapatot is megjárt, 38 esztendős irányító a szezon végéig szóló megállapodást kötött a fehérvári klubbal.

Ha már a spanyoloknál tartunk, úgy tűnik, hogy véget ér Perl Zoltán pályafutása az Estudiantes Madridnál. A huszonhárom esztendős hátvéd a több játéklehetőség miatt tervezi hazatérését. Kérői nevelőklubja, a Falco KC és az Alba Fehérvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában