karate

2019.07.01. 10:24

Meghódították Európát karatésaink

Immár nemcsak Magyarország, hanem Európa legeredményesebb kjokusinegyesülete a Yakuzák SE/Y Akadémia. A hétvégi, kétnapos ifi, junior és felnőtt nők súlycsoport nélküli sinkjokusin-Európa-bajnokságán a jászberényi székhelyű klub kilenc versenyzőt indíthatott, akik közül valamennyien érmet szereztek.

Munkatársainktól

Szenszei Agócs Tibor (bal szélen) és sihan Furkó Kálmán (jobb szélen) az Európa-bajnoki helyezett ifi- és juniorcsapattal Prágában.

Forrás: Y-Média

A magyar válogatott a nemzetközi éremtáblázaton a második helyen végzett, a litvánok mögött. A nyolc arany-, tíz ezüst- és tizenöt bronzéremhez szenszei Agócs Tibor csapata négy arannyal, egy ezüsttel és négy bronzzal járult hozzá.

A Prágában megszerzett aranyak közül a 18 esztendős Mező Lili érme a legértékesebb abból a szempontból, hogy Lili győzelme egyben kvalifikációt is jelentett a novemberi tokiói világbajnokságra. A nagykátai születésű és a sport terén a jászberényi Yakuzák SE dódzsójában, illetve később az Y Házban nevelkedő ifjú hölgy

minden idők legfiatalabb súlycsoport nélküli Európa-bajnoka lett szombaton.

Agócs Tibor tanítványa öt mérkőzést vívott az aranyért, s ezek közül mind az ötöt magabiztosan hozta.

Első, cseh ellenfelét vaza­rival küldte öltözőbe, majd következett az „áldozatok” sorában a spanyol Pinilla, akivel 2016-ban még Agócs Zsófia döntőzött a súlycsoportos Eb-n. Miután Lili az egykori ezüstérmest is simán verte, harmadik ellenfélként a tömzsi, nagyon erős, román Andrea Merca várta. Lili vele szemben nemcsak technikát, hanem erőt is fel tudott mutatni, így a román sem volt sokáig az ellenfele.

A döntőbe jutásért jött több Y-os versenyző régi nagy riválisa, a rutinos, több súlycsoportot is megjárt, Eb-ezüstös Marta Lubos. A lengyel nagymenő és az ifi-, majd juniorkorú Mező Lili az Y Akadémia, illetve a lengyel válogatott által szervezett nemzetközi edzőtáborokban már többször megvívtak egymással, de az éles helyzet, egy Eb-negyeddöntő teljesen más szituáció.

Igazi, kőkemény kjokusin­harcot, a stílus valamennyi elemét felvonultató küzdelmet vívott egymással az ifjú titán és a nagyon erős, technikás, rutinos lengyel lány, miközben Mező számtalanszor veszélyeztette ellenfele fejét. Döntés azonban két hosszabbítás után sem született, vazarit egyikük sem szerzett, így a mérleg döntött. A szabályok szerint három menet után a könnyebb versenyző a győztes, amennyiben a súlykülönbség meghaladja az öt kilogrammot. Ez alapján pedig Mező Lili léphetett tovább a döntőbe, hiszen Lubos több mint tíz kilóval nehezebb volt nála.

A lengyellel vívott „kisdöntőhöz” képest az aranymeccs már sétagaloppnak tűnt Mező szempontjából. Könnyedén leiskolázta a spanyol Aiala Garciát, így öt győzelemmel a tarsolyában büszkén, könnyekkel küszködve borulhatott mestere, Agócs Tibor nyakába az ifjú tanítvány.

A prágai sportcsarnok közönsége nemzeti hovatartozástól függetlenül felállva tapsolt és éljenezte a magyar lányt, miközben folyamatosan zúgott a „Hajrá, magyarok!”.

Lili rekordnak számító aranya a legédesebb hab volt a tortán az Y-os csapat számára, hiszen egy nappal korábban, az ifik és juniorok Európa-bajnokságán ugyancsak taroltak a Yakuzák. Agócs Tibor 15–17 éves tanítványai közül nyolcan jutottak ki a kvalifikáció során az Eb-re, és közülük valamennyien érmet szereztek.

Szenszei Agócs Tibor (bal szélen) és sihan Furkó Kálmán (jobb szélen) az Európa-bajnoki helyezett ifi- és juniorcsapattal Prágában.
Fotó: Y-Média

Móczó Milán a tavalyi juniorarany után címvédőként megint legyőzhetetlennek bizonyult a 65–70 kg-os fiúk mezőnyében, jövőre már a felnőttek között bizonyíthat. Milán sziklaszilárdan menetelt a győzelemig, annak ellenére, hogy nehéz ellenfelei voltak. A küzdelmek során csupán egyetlen megingása volt, azon a holtponton viszont átsegítette az az egy hónapos thai box tapasztalat, amit Milán tavasszal szerezhetett Thaiföldön.

Ugyancsak aranyérmet szerzett Kerekes Réka (junior 60–65 kg) másodéves juniorként, Treba-Kovács Kira (U16 55–60 kg), legyőzve a döntőben azt a debreceni Sólyom Annát, akitől eddig mindig vereséget szenvedett. Csibra Barnabás (U16 65–70 kg) ezüstérmes lett, de a magyar közönség megszavazta neki az aranyat, mert a döntőben a bírók két egyértelmű vazarit sem ítéltek meg számára.

Az Y bronzérmesei Kiss László (U16 55–60 kg), Szabó Liza (junior 50–55 kg), Szajka Bendegúz (junior 60–65 kg) és Lendvai László (junior 70–75 kg) lettek a prágai Eb-n. Ezzel a teljesítménnyel a Yakuzák SE/Y Akadémia nemcsak a magyar válogatott, hanem Európa legeredményesebb egyesületévé vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában