Kosárlabda

2019.08.01. 10:07

Megnőtt a magyar csapat presztízse az elmúlt években

Repül az idő, már két éve, hogy férfiválogatottunk az Eb-n szerepelt, és egészen a nyolcaddöntőig jutott, amelyben a későbbi ezüstérmes szerb csapattól kapott ki. A napokban pedig már a következő Eb-re, pontosabban a selejtezőkre készül a társaság Kecskeméten.

Varga Csaba

Az Ivkovics Sztojan (jobbra) vezette magyar válogatott előbb edzőtáborban, majd tesztmeccsekkel készül a jövő évi Eb-selejtezőkre

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Rossz hír, hogy a magyar szövetség hiába pályázott a 2021-es Eb egyik társrendezői pozíciójára, sajnos a FIBA döntése értelmében nem kerültünk be a rendezői kvartettbe, hiszen Németország, Olaszország, Csehország és Grúzia lesz a házigazdája a következő kontinensviadalnak.

Ami jó hír, hogy válogatottunk két esztendő múlva ismét ott lehet az Eb-n, hiszen Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával került egy csoportba, ahonnan majd az első három csapat kvalifikálja magát az immár huszonnégy csapatos tornára. Fogalmazzunk úgy, hogy kedvezőnek tűnik a sorsolás, igaz a szlovénok a címvédők, de az ukrán és az osztrák válogatottal szemben lehet keresnivalónk.

– Azért volt nagyon fontos az elmúlt évek szisztematikusan felépített munkája, mert az elért eredményeinknek köszönhetően nekünk nem kell előselejtezőt vívnunk az Európa-bajnoki selejtezőkre – nyilatkozta az MKOSZ honlapján Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Ráadásul a második nyolcasból sorsoltak bennünket, ami kedvezőbb lehetőséget teremt a selejtezők során.

Azt tudni kell, hogy a selejtezőben három kört rendeznek, jövőre kettőt – február 17–25., illetve november 23. és december 1. között –, míg a zárás 2021. február 15. és 23. között lesz. Mindezekre készül az Ivkovics-csapat a kecskeméti edzőtáborban. A napi tréningek mellett két nemzetközi felkészülési torna is szerepel a programban.

Az Ivkovics Sztojan (jobbra) vezette magyar válogatott előbb edzőtáborban, majd tesztmeccsekkel készül a jövő évi Eb-selejtezőkre
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Megtisztelő, hogy a világbajnokságra készülő görög és német csapat meghívta a magyar válogatottat, amelyben ott lehet a Barcelonában légióskodó Hanga Ádám is. Ez is azt mutatja, hogy a válogatottunk presztízse az elmúlt években jelentősen emelkedett – mondta a szakember az MTI-nek.

A magyarok tehát előbb augusztus 8–10. között Krétán (Görögország, Irán), majd rá egy hétre Hamburgban (Németország, Lengyelország, Csehország) készülhetnek erős ellenfelekkel szemben az Európa-bajnoki selejtezőkre.

Mint azt az elmúlt években megszokhattuk, Ivkovics kapitány és a szakmai stáb ezúttal is lehetőséget ad fiatal, tehetséges játékosoknak a bizonyításra: ezúttal az U18-as válogatottból a szolnoki Pallai Tamás és a honvédos Valerio-Bodon Vincent edzhet együtt a felnőttcsapattal, míg az ugyancsak 18 esztendős, székesfehérvári Lukács Norbert szereplése bokasérülése miatt bizonytalan. Az utóbbi három fiú jelenleg a korosztályos, B-divíziós Európa-bajnokságon szerepel, amelynek Nagyvárad ad otthont a napokban.

Rátérve a felnőttekre, bizonytalan Hanga Ádám szereplése a tornán, ugyanis a Barcelona még nem adott választ arra, hogy elengedi-e a bedobót. Az edzőtáborban dolgozik az Olaj volt frontembere, Vojvoda Dávid, aki jövő hétfőtől új klubja, az olasz Reggio Emilia soraiban készül az évadra, tehát nem lesz ott a fentebb emlegetett két teszttornán. Az Olaj keretéből Pallai Tamás mellett Juhos Levente tagja a nemzeti csapat bővebb keretének.

A válogatott kerete: Pongó Marcell, Keller Ákos, Juhos Levente, Benke Szilárd, Ruják András, Takács Milán, Golomán György, Ferencz Csaba, Vojvoda Dávid, Hanga Ádám, Allen Rosco, Horti Bálint, Lukács Norbert, Perl Zoltán, Filipovity Marko, Eilingsfeld János, Váradi Benedek, Govens Darrin, Pallai Tamás, Valerio-Bodon Vincent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában