LABDARÚGÁS

2020.08.13. 10:48

Fegyvernek VSE: céljuk, hogy minél több tehetséget neveljenek ki

Fegyverneken jelenleg hét utánpótláscsapatot versenyeztetnek. Az U7-es, U9-es, U11-es és U13-as korosztályú labdarúgóik a Bozsik-program keretein belül szerepelnek, míg a megyében neveztek az U14-es, U16-os és U19-es bajnokságokra. A felnőttek pedig a megyei első osztály pontvadászatában indulnak. A férfiszakág mellett a női felnőttbajnokságban is részt vesznek öt éve.

Nagy Gyula

Forrás: Beküldött fotó

– Elsősorban városunk gyermekeiből toborzunk. A játékosállomány mondhatni 99 százaléka hazai labdarúgó. Két-három gyermekünk van, aki a környező települések lakója. Örményes és Nagykörű egy-két focistapalántával képviselteti magát egyesületünkben. Természetesen szívesen látjuk a szomszédos települések gyerekeit is, ha kedvük van az egyesületünkben sportolni – kezdte Faragó Zsolt, a Fegyvernek VSE technikai vezetője. – Körülbelül 120–130 igazolt játékosa van az egyesületnek. A legfiatalabb ötéves, míg a legidősebb már a 44. életévét is betöltötte.

– Hogyan foglalná össze a Fegyvernek utánpótlásának felépítését?

– Minden korosztályunk külön edzővel készül. Jelenleg hét képzettséggel rendelkező fegyverneki trénerünk van. Azt gondolom, szakmailag jó kezekben vannak a gyerekek. A legkisebbekkel heti egy-két edzésen próbáljuk megszerettetni a labdarúgást, ezáltal bevonzani őket a futball vérkeringésébe. Az U9-től kezdve már próbáljuk az edzések számát úgy növelni, hogy az a korosztályi sajátosságoknak és szakmai fejlődésnek is megfeleljen.

– Miben mérik az eredményeket, sikereket a klubon belül?

– Azt gondolom, az eredményeket nem a bajnoki tabellán elfoglalt helyezésekkel lehet lemérni, noha ezen a téren sincs szégyenkezni valónk. Sokkal inkább fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a korosztályuknak megfelelő szinten, vagy ha lehet, afölött teljesítsenek, hisz nekünk, utánpótlásedzőknek az a feladatunk, hogy meglássuk a tehetséget, és gondozzuk azt. Tehetségek márpedig vannak! Edzőink ezért mindent megtesznek, hogy a képességét mindenki kamatoztatni tudja, és ha lehetősége van, magasabb szinten is megmutathassa magát.

– Milyen példát tudna ezzel kapcsolatban felhozni?

– Természetesen nálunk is van kiemelkedő korosztály. Jelenleg az U16-os gárdánk az, amelyben több játékosunk is nagyobb csapatok látókörébe került. Zsolczai Gábor Lajos épp a napokban került a Debreceni Labdarúgó Akadémiához, de egy éve épp ebből a korosztályból Nagy Szabolcs került a hajdúsági együtteshez. De rajtuk kívül is lehetnek még távozók a korosztályból magasabb osztályba. A fiatalabbak közül is adtunk már játékost a Szolnoki MÁV FC-nek is. Talán ezek azok a dolgok, amik az utánpótlásban eredménynek számítanak. Természetesen azon fiatal focistákról sem szabad lemondani, akiknek nem adatik meg ilyen lehetőség, hiszen ők fogják majd alkotni a valamikori felnőttcsapatunkat.

– Milyen feltételek, körülmények között készülnek?

– A taokorszak elindulása óta egy előre megtervezett úton haladunk. Első körben a pályázatunk nagy része a sporttelepünk fejlesztését foglalta magába. Joggal mondhatom, hogy a falusi futballpályánkból pár év alatt egy komplex sportcentrum épült. Természetesen ehhez kellett, hogy az önkormányzatunk és a hazai vállalkozóink, támogatóink partnert lássanak egyesületünkben. Öröm látni a gyerekek arcát, amikor egy-egy tornára vagy mérkőzésre mosolygó arccal érkeznek egyen­szerelésbe öltözve. Arra külön figyeltünk egy-egy pályázatunknál, hogy támogatóink lássák, maradandó dolgokba fektetik be a felajánlott pénzüket. Sokáig egyetlen fillér személyi juttatásra sem pályáztunk. Hála az égnek, mára odáig jutottunk, hogy már az edzőink is kapnak egy csekély juttatást munkájukért.

– Milyen elvárások vannak támasztva a kicsik és nagyok felé?

– A kicsiknél mindenképpen az a cél, hogy sportolóknak neveljük őket, és felnőttkorukra is megmaradjanak a labdarúgás mellett. Akiben a kellő alázat és tehetség is megvan, úgy dolgozik, hogy magasabb szinten is tudjon játszani, azt mindenképpen segítjük a továbblépésben. Ezért öröm, hogy a debreceni akadémiánál vagy a Szolnoki MÁV-nál is képben vagyunk. A nagyoknál a cél, hogy méltóképpen képviseljék városunkat, hozzáállásukkal példát mutassanak a kicsiknek, hisz biztos vagyok benne, hogy minden fiatal labdarúgónk szeretne egyszer a fegyverneki felnőttcsapatban játszani.

– A női futball mennyire népszerű önöknél?

– Nálunk 10–15 hölgy tölti szabadidejét a futballal. Külön öröm, hogy utánpótláscsapatainkban is szerepelnek lányok, akik között szintén van tehetséges labdarúgók. Van olyan lány, aki a fiúk között is kiemelkedő teljesítményével hívja fel magára a figyelmet, előtte szép jövő állhat. Sokan elbagatellizálják a női futball létjogosultságát és fontosságát. Én az ellenkezőjét gondolom. A női futballal kisgyerekeket, fiatal futballistákat nyerhetünk azáltal, hogy a barátnőket, feleségeket vagy épp az anyukákat a pályákra csábítjuk.

A sportcsarnok még hiányzik

Természetesen náluk is van olyan dolog, ami hiányzik. Egy sportcsarnok mindenképpen elkelne a településen. A taopályázat keretében kétszer is nyújtottak be kérelmet sportcsarnok építésére, de mindkétszer elutasították kérelmüket. De nem adják fel, bíznak benne, hogy előbb vagy utóbb ez is megoldódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában