KAJAK-Kenu / frissítve

2021.05.29. 18:31

Bodonyi Dóra olimpiai induló kajak párosban

Bodonyi Dóra és Kozák Danuta nyerte a női K–2 500 métert a szegedi olimpiai és Európa-bajnoki válogatóversenyen, ezzel a páros kivívta a tokiói indulást magának.

Varga Balázs

Szeged 20210528 Kajak Kenu Vlogatverseny Foto Nemzeti Sport - Dmotr Csaba A kpen: Bodonyi Dra

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

A pénteki napon még egymás ellenfele volt a Szolnoki Kajak-Kenu Klub versenyzője, Bodonyi Dóra és a Ferencvárosi TC kajakosa, Kozák Danuta egyesben. Szombaton viszont már egy hajóban álltak rajthoz, ahol aztán óriási csatában, mindössze másfél tizeddel nyerni tudtak a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős előtt. Mindez azt jelenti, hogy Bodonyi és Kozák kettesben együtt indulhat majd az olimpián.

– Eléggé elsőpályás volt – kezdte az ötszörös világbajnok Bodonyi Dóra az M4 Sport kamerája előtt arra a kérdésre, milyennek érezte ezt a futamot.

– Nem sok időnk volt gyakorolni, de az a lényeg, hogy nyertünk, és így mehetünk Tokióba.

– Két hete alakult meg a párosunk – vette át a szót társa, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta. – Az edzéseken jobban mentünk, úgyhogy szerintem tudunk ennél többet is. Rengeteg munkát kell még beletenni Tokióig, ráadásul nekem újdonság, hogy sztórokolok (azaz ő a vezérevezős – a szerk.), így ezt még gyakorolnunk kell.

A futamban a harmadik helyet Hagymási Réka és a szolnoki Csikós Zsóka szerezte meg, míg a szintén szolnoki Zupkó Vanda Rendessy Eszterrel hetedik lett, a City-Gas Tiszafüred SE versenyzője, Pető Adél pedig Csépe Pannával kilencedik helyen ért célba.

K–1 1000 méteren Gál Péter (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) a délutáni középfutamban nagyot küzdött, de nem tudott odaérni az első három helyre, negyedik lett, így a B döntőben folytathatta. Ott viszont nagyon simán győzte le Dombvári Bencét és Kós Benedeket.

Vasárnap már kettesben szerepelt a Gál Péter, aki a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánnal szállt vízre 1000 méteren. Már az előfutam sem sikerült a legjobban a duó számára, a negyedik helyen értek célba, de a döntőbe jutáshoz ez is elegendő volt.

Aztán a kilenc egységet számláló finálé sem ment jobban számukra, a hetedik helyen zártak csupán.

Még egy szolnoki versenyzőnek szoríthattunk K–2 1000 méteren, a 19 esztendős Tamási Zsombor a szarvasi Nyerges Áronnal versenyzett, és meg is nyerték az első előfutamot, majd a döntőben a hatodik helyen végeztek – épp Gál Péter és Kammerer Zoltán előtt. A hölgyeknél egy szolnoki és egy tiszafüredi kajakosért izgulhattunk ezen a napon, a 19 éves Zupkó Vanda ötödik, míg a szintén ugyanennyi idős Pető Adél hetedik lett a K–1 200 méter előfutamában, így egyikük sem tudta kvalifikálni magát a középfutamba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában