CSELGÁNCS / videóval

2021.06.09. 18:07

Jól sikerült a világbajnokság: Özbas Szofi kijutott az olimpiára

A szolnoki származású Özbas Szofi a hetedik helyen végzett a budapesti világbajnokságon, ezzel eldőlt, hogy a dzsúdós ott lesz a tokiói olimpián.

Varga Balázs

Budapest, 2021. június 9. Özbas Szofi (kékben) és a venezuelai Anriquelis Barrios küzdelme a nõk 63 kg-os súlycsoportjának negyeddöntõjében az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 9-én. Özbas Szofi kikapott, így a vigaszágra került. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Békés Megyei Kano Judo SE cselgáncsozója úgy vágott neki a versenynek, hogy a felnőttek között ez az első világbajnoksága, melyen ha jól szerepel, bebiztosíthatja az olimpiai kvótáját. Ugyanis a 19 esztendős sportoló a világranglista 27. helyen állt a vb előtt, amely még közvetlen kijutást ér, ezt a pozíciót pedig már egyetlen győzelemmel megerősíthette.

Azonban a 63 kilogrammos súlycsoportban nehéz ellenfelet kapott szerdám Szofi, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes holland Juul Franssent. Nem ijedt meg tőle a magyar lány, és a hosszabbításban az aranypontot is megszerezte egy vazaarival, ezzel össze is jött a hőn áhított győzelem.

Természetesen Szofi itt nem akart megállni, Ázsia-bajnoki ezüstérmes vetélytársát is felül akarta múlni. A mongol Ganhajcs Bold nagyon megizzasztotta, hiszen küzdelmük tizenkét és fél percig tartott, de a mongol lány harmadik intésével a magyar dzsúdós jutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben a tavalyi budapesti és az idei antalyai Grand Slam ezüstérmese, Anriquelis Barrios várt rá, de a kiegyenlített mérkőzésen a venezuelai cselgáncsozó egy vazaari értékű akciót hajtott végre rajta egy perccel a vége előtt, így Szofi a vigaszon folytathatta szereplését.

A brazil Ketelyn Quadros következett, aki másfél perc után földre vitte a szolnoki lányt, leszorította, a gyors akció pedig ippont ért az olimpiai bajnoki bronzérmesnek. A fiatal magyar versenyzőnek ezzel véget ért a verseny, a hetedik helyen zárt, amely óriási eredmény, akkor pedig különösen, ha azt nézzük, az első vb-je volt a felnőttek közt.

– A fizikai felkészülésem nem úgy sikerült erre a világbajnokságra, ahogyan szerettem volna, sok minden összejött, példának okáért a koronavírust is elkaptam, így ki kellett hagynom olyan táborokat, amelyek szükségesek lettek volna az erősebb, minőségibb felkészüléshez – mondta Özbas Szofi a versenyt követően.

A 19 éves dzsúdós a vb hivatalos weboldalának is nyilatkozott:

https://www.facebook.com/watch/?v=4126241410765851

– De lehet, hogy ennek pontosan így kellett történnie, hogy az olimpia előtti hetekre a helyére kerülhessen minden, egyenesbe jöhessek. A fő feladatom az olimpiai kvótám megerősítése volt, az első nyert mérkőzésemmel meg is lett a tokiói helyem is, így Cirjenics Miklós kontinentális kvótája is biztossá vált, ami nagy megnyugvás volt számomra. A mai két nyert meccsem más és más szempontból adott jó érzéseket. A holland ellen gyorsan lesavasodtam, de fejben koncentrált tudtam maradni, és végre tudtam hajtani Braun Ákos edző kéréseit. A második pedig azért volt örömteli, mert nagyon hosszúra nyúlt, de nem éreztem igazán fizikai fáradtságot, ennek is köszönhettem a továbbjutást. Úgy gondolom, pozitív érzésekkel zárhatom ezt a világbajnokságot.

Így nyerte meg első világbajnoki mérkőzését Özbas Szofi:

https://www.facebook.com/watch/?v=210208944281603

Az elmúlt időszak megpróbáltatásai után tehát egy igazán jó eredmény ért el Szofi, aki 19 éves létére ott lesz nyáron a tokiói olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában