LABDARÚGÁS

2021.06.29. 07:00

Nyolcvan évvel ezelőtt nyerte meg a Magyar Kupát a Szolnoki MÁV

Napra pontosan nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1941. június 29-én érte el fennállásának legfényesebb sikerét a Szolnoki MÁV labdarúgó-szakosztálya.

Mészáros Géza

A nyolcvan évvel ezelőtt trófeákat elhódító szolnoki csapat. Balról: Selmeczi János, Fazekas László, Csabai János, Szűcs Sándor (kezében: Corinthian Kupa), Korom Pál (MLSZ-díj), Horváth II. Ferenc, Kispéter Mihály, Kolláth II. Ferenc, Szántó József (Magyar Kupa), Buza Imre, Nagy Ferenc, Palla gyúró

Forrás: MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár

A Szolnoki MÁV SE 1910. május 11-én alakult, és elsőként a focisták, a birkózók és a kerékpározók alakították ki közösségeiket. A labdarúgó-szakosztály tagjai előbb a csirkepiacon, majd a vásártéren rúgták a bőrt, mígnem 1912-ben már a saját, Podolszky úti, kezdetlegesen kiépített játékterükön vívták a pontokra menő küzdelmüket.

Az első világháború, majd a Tanácsköztársaság lelassította a fejlődést, a Véső úti sporttelep húszas évek elején történt kibővítése és a nyolcszáz személyes fedett tribün megépítése viszont felgyorsította. Az amatőr státuszban szereplő szakosztály több alkalommal is megnyerte a Közép-magyarországi Labdarúgó Alszövetség (KÖLASZ) bajnokságát, illetve a Magyar Vasutas Bajnokságot is. A Magyar Labdarúgók Szövetsége (MLSZ) 1937 júliusában az NB I. mellett NB II.-es osztály felállítása mellett döntött, ahová amatőr csapatok is kerültek, így a Szolnoki MÁV is. Amely az újonnan életre keltett bajnokságot azonnal meg is nyerte, így története során először szerzett jogot az élvonalbeli, NB I.-es tagságra.

Ez idő tájt kilenc szezont szerepelt az első osztályban, több játékost is adott a nemzeti válogatottnak (Kolláth II. Ferenc, Szántó József, Szűcs Sándor, Kispéter Mihály, Horváth Ferenc).

A legsikeresebb szezont azonban mégiscsak az 1940-1941-es jelenti a szolnoki labdarúgás történetében.

A bajnokságban a MÁV sokáig bajnokesélyes volt, végül negyedik lett. Viszont elnyerte a Legjobb Magyar Vidéki Csapat címet, bezsebelte a Magyar Vasutas Bajnokság aranyát. 1941. június 29-én pedig az Üllői úton, hétezer néző előtt, a Salgótarjáni BTC 3-0-s legyőzésével elhódította a Magyar Kupát, illetve a kupakiírásban legtovább menetelő amatőr futballcsapatnak járó Corinthian díjat is.

A nyolcvan évvel ezelőtt trófeákat elhódító szolnoki csapat. Balról: Selmeczi János, Fazekas László, Csabai János, Szűcs Sándor (kezében: Corinthian Kupa), Korom Pál (MLSZ-díj), Horváth II. Ferenc, Kispéter Mihály, Kolláth II. Ferenc, Szántó József (Magyar Kupa), Buza Imre, Nagy Ferenc, Palla gyúró
Fotó: MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár

Az 1941–1942-es idény végén a Szolnoki MÁV – az első helyezett Csepel és a második Újpest mögött – harmadik lett a magyar bajnokságban. Ettől kezdve viszont lassú és fájdalmas agóniába fordult a Szolnoki MÁV labdarúgóélete. A következő években elmaradtak a sikerek, a tornagyőzelmek, az NB I.-es tabellán is egyre lentebb rangsorolták a szolnoki vasutascsapatot.

A végső csapás akkor volt, amikor a világháború borzalmai 1944 nyarán testközelben robbantak be a városba…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában