Szigeti György / videóval

2021.09.02. 06:58

A szolnoki szakember is felelős a labdarúgó-válogatott erőnlétéért

Csütörtökön folytatja világbajnoki selejtező-sorozatát a magyar labdarúgó-válogatott. A cél a 2022-es katari vb-re való kijutás. Nemzeti csapatunk eredményességét számos fontos tényező befolyásolja, ilyen például a megfelelő fizikális kondíció. Az erőnlét magas szinten tartásáért is egy sor szakember felel. Marco Rossi stábjának erőnlétért és sporttudományért felelős, Schuth Gábor által vezetett csoportjának tagjai között találhatjuk a szolnoki Szigeti Györgyöt is, akinek többek között a felnőttek erőnléti állapotának elemzése is a feladata.

Mészáros Géza

Szigeti György a legutóbbi Európa-bajnokságon a válogatott stábtagjaként a futballelit topjátékosaival is találkozhat

Forrás: Magyar Labdarúgó-szövetség

Miután tíz évvel ezelőtt búcsúzott az NB I.-től a Szolnoki MÁV FC labdarúgócsapata, az újjászervezett társaság a 2011/2012-es évadban új klubvezetéssel és új szakmai stábbal folytatta munkáját a másodosztályban. Ekkor került a szakosztályhoz gyúróként a nem sokkal később az ELTE-n biológusi diplomát, időközben gyógymasszőri képesítést is szerző Szigeti György. Azon túl, hogy munkáját lelkiismeretesen végezte, feladatkörén túlmutatóan is segítette a csapatot.

A különböző képzőműhelyekben szerzett erőnléti edzői és rehabilitációs tréneri képesítéseit az „ép” játékosok erőnlétének javításánál, valamint a sérült labdarúgók rehabilitációjánál is hasznosította.

Az erőnléti edzőként dolgozó Szigeti György (jobbra) a válogatott játékosok összetartásán tréninget vezet a nemzeti csapatnak
Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség

– Már maga a masszőri alapszakma sem csupán abból áll, hogy az illető a rá bízott versenyzők izmait a megmérettetés előtt bekenje valamilyen melegítőkrémmel, majd pedig fellazítsa. Amikor én a MÁV-hoz kerültem, igyekeztem a játékosok érdekében kihasználni a rendelkezésre álló fizikoterápiás és egyéb diagnosztikai eszközöket. Terheléstörténeteket állítottam össze, pulzusvizsgálatokat, háttérelemzéseket végeztem, analizáltam.

– Tapasztalva a mérési eredmények fontosságát, az egyik edzőpáros idővel erőnléti edzőnek kért fel.

– Korábban már elvégeztem az MLSZ erőnléti edzői tanfolyamát is, mely az addigi ismereteimet erős szakmai tudásanyaggal bővítette ki. E téren a kapcsolataim is szélesedtek, mely számomra, de a klub számára is hasznosult – vélekedett a családjában „Gyuró” becenévre is hallgató, harmincnégy esztendős fiatalember.

Az időközben a Testnevelési Egyetemen humán-kineziológusi másoddiplomát, illetve gyógymasszőri képesítést is szerző Szigeti György felkészültségére és el­hivatottságára a Szolnoki MÁV FC-ben folyó szakmai mun­kát követő MLSZ-szakemberek is felfigyeltek. Amikor pedig megüresedett egy fizioterapeuta állás az utánpótlás-válogatottnál, „Gyuró” a szövetségi illetékeseknél képbe került. Bernd Storck szövetségi kapitányi regnálása alatt, 2017 elején, a válogatott utánpótláscsapatainál fizioterapeutaként kapott megbízást, melyet később erőnléti edzői és sporttudományi szakemberi feladatkör követett.

Szigeti György a legutóbbi Európa-bajnokságon a válogatott stábtagjaként a futballelit topjátékosaival is találkozhat
Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség

– Akárcsak a válogatott gárda, mi, háttérmunkások is csapatban dolgozunk. Labor- és egyéb diagnosztikai elemzéseket, felméréseket végzünk, melyek megmutatják egy-egy játékos egészségét, erőnléti állapotát, terhelhetőségének határait. Mi nem hozunk döntéseket, csupán a mért adatokat összegezzük. Ezekből kiszűrhető, hogy mely játékos milyen állapotban érkezett a klubjából a telki központba, milyen erőben van, sérült-e, avagy fennáll-e sérülés veszélye – foglalta össze korábbi feladatát Szigeti György, aki 2021 márciusában – a felnőtt válogatottnál dolgozó Schuth Gábor, az erőnléti csoport vezetőjének felkérésére – az utánpótláscsapatok mellett a felnőtt kerethez is közelebb került.

Györgyék labor- és egyéb diagnosztikai felméréseket végeznek, melyek megmutatják a játékosok egészségét, terhelhetőségüknek határait
Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség

– Gáborral évek óta remek sportszakmai és baráti kapcsolatot ápolunk egymással. Ő is humánkineziológiai szakon végzett a Testnevelési Egyetemen, de egyéb téren is jól megértjük egymást. Miután mindketten PhD-re készülünk, társszerzői lettünk egymás tudományos cikkének is.

– Valószínűleg ez a kötődés és bizalom is hozzájárulhatott ahhoz, hogy rám esett a választása, ami engem egyébként nagyon fellelkesít.

– E feladatköröm nem túlságosan más, mint amit az utánpótláscsapatoknál végzek, azonban izgalmasabb. Részint azért, mert például a legutóbbi Európa-bajnokságon a válogatott stábtagjaként a futballelit topjátékosaival is találkozhattam. Őszintén megvallva, amikor bemutattak a magyar nemzeti csapatnak, félszegen köszöntem Gulácsinak, Orbánnak, Szalainak és a többieknek is, de mindannyian, akárcsak a „főnök”, Rossi, nyílt, közvetlen, barátságos emberek. És persze társak, hiszen nincsen ők meg mi, csak CSAPAT van, mely tagjainak közös a célja. Most például a katari világbajnokságra való kijutás – vallja „Gyuró”.

 

Sikersportágától búcsúzva „evezett át” a focistákhoz

Szigeti György a szolnoki Belvárosi Általános Iskola elvégzése után a Varga Katalin Gimnáziumban érettségizett. Miután a Tisza Evezős Egylet igazolt versenyzőjeként hosszú éveken keresztül korosztályos, felnőtt és masters szinten is számos magyar bajnoki címet nyert, és a nemzetközi porondon is megállta a helyét, természetesnek tűnt, hogy a TF-re jelentkezik. Végül mégis inkább az ELTE-t választotta, majd pedig a sors Londonba sodorta, ahol nyelvet tanult, és edzői képesítést szerzett. Egy év után hazatérve a Testnevelési Egyetemen folytatta tanulmányait, és indult be erőnléti edzői karrierje.

Nős, egy tizenhat hónapos kisfiú, Doma édesapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában