Sportnap

2022.01.07. 07:00

Fiúk és lányok izgalmas csatákat vívtak egymással Újszászon

Sokéves, szép hagyomány Újszászon, hogy az esztendő utolsó napjaiban is sportolnak a helyi klub lábtoll-labdázói és vendégeik. Mint azt a szervezők részéről Fehér János elmondta, legjobbjaik különleges sportágakkal lazítottak a sikeres versenyévad után.

Varga Csaba

A hagyományosan jó hangulatú újszászi sportrendezvény legjobb versenyzői boldogan álltak fel a dobogóra Fotó: Fehér János

Az újszászi sportcsarnokban háromlabdázással kezdtek, amelyben asztaliteniszeztek, tollaslabdáztak és lábtoll-labdáztak az indulók, rendhagyó megméretésre 23 férfi- és 13 hölgyversenyző nevezett. 

A hazaiak mellett az ifjúságiaknál tápióbicskeiek is pályára léptek. A résztvevők négy korcsoportban minden helyezést eldöntve, mindhárom sportágban 21 pontig tartó szetteket játszottak. Az nyert, aki a három sportágban több pontot gyűjtött. Az ifjúságiaknál Kanalas Márió győzött. A felnőtteknél látványos mérkőzéseket követően Herczeg Gábor diadalmaskodott Tóth Gábor előtt, a harmadik helyen pedig a martfűi klubelnök, Sági István zárt. A hölgyek döntőjét Szaszkó Dorka nyerte Farkas Lillával szemben, a harmadik helyet Hornyák Erzsébet szerezte meg. 

Ezt követően a shuttleball versennyel folytatódott a program. 

A shuttleball, a tajvani lábtoll-labda 10 centiméter átmérőjű gumilabdába erősített, tölcsért formázó lila tollakból álló különleges sportszer. Nagyobb, mint a lábtoll-labda, ezért könnyebb megrúgni, de nehezebb irányítani. A résztvevők csapatban, párosban és egyéniben mérkőztek meg egymással. A férfi csapatversenyben veretlenül, egy játszma veszteséggel a Berkó Sándor, Fehér János, Jónás Károly Krisztián, Ráski Lajos kvartett nyert. A nők mezőnyében az Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, Kovács Brigitta trió volt a legjobb. A férfi párosban Kenyeres Krisztián–Ráski Lajos, a nőiben Diós Letícia–Kovács Brigitta duó nyert. Egyéniben a férfiak és a nők egymás ellen is versenyeztek. Meglepetésre a hölgyek vívták a döntőt, amelyben Ézsiás Fanni három játszmában győzte le Farkas Lillát. 

A program folytatásában a tizennegyedik szepataka-bajnokságot rendezték meg az újszásziak. 

A Malajziából, Thaiföldről származó sportágban korábban az ÚVVSE játékosai többször indultak nemzetközi versenyeken is. A 15 gramm súlyú játékszerhez szokott lábtoll-labdázók azonban nem nagyon szeretik játszani, mert a 17-18 dekagramm súlyú, eredetileg bambuszból fonott labdát utánzó műanyaggömb fájdalmas nyomokat hagy. Az évzáró résztvevői azonban vállalták a „veszélyt”, és nagy lelkesedéssel játszottak. Izgalmas és mozgalmas meccseken döntötték el a helyezéseket. Szerencsére mindenki megúszta kék foltok nélkül. Az indulók közül Németh Márk produkált magasra felugorva látványos, akrobatikus rúgásokat, míg a lányoknál a nyolcéves karatés múlttal rendelkező Kovács Boglárka rúgott különlegeseket. Végül azonban Berkó Sándor és Tóth Gábor diadalmaskodott, akik párosban és csapatban is dupláztak a megméretésen. 

Egy év szünet után, december 31-én már újra lábtoll-labdázással búcsúztatták az óévet az újszásziak. 

Vendégként az ifjúsági bajnok pusztaszeri Németh Barbara és egy borjádi versenyző, a korábban Európa-bajnok és vb-bronzérmes Kleics Dávid is nevezett a Szilveszter Kupára. A nyitó versenyszámhoz, a nagy indiánjátékhoz 40 játékos sorakozott fel a háló két oldalán. Az egy „életig” tartó egyéni játékban cseles és jól helyezett rúgások után, nagy nevetés közben, sorra estek ki a nagy ászok. Egy kisfiú és két idősebb férfijátékos maradt legtovább a pályán. A rutinos játékosok előtt a győzelmet 2020 legjobb gyermekjátékosa, a 11 éves Kanalas Renátó szerezte meg Ráski Lajos és Berkó Sándor előtt. A nőknél pedig Ézsiás Fanni győzött, megelőzve Farkas Lillát és Ézsiás Lottit. A második versenyszámban, a kézen fogós párosban együtt játszottak a férfi, a női és a vegyes párok. Végig kézen fogva kellett játszaniuk. 

Ha elengedték egymás kezét, az az ellenfélnek jelentett pontot. A kötöttség érdekes játékot, volt, akiknél megtervezett koreográfiát, másoknál sok szokatlan mozdulatot és vidámságot okozott. A döntőben a Farkas Lilla–Tóth Gábor páros nyert a Czétényi Krisztián–Varga-Nagy Bálint duó ellen. 

A harmadik szám a hagyományos csapatverseny volt. Tizenhárom egység viadalában a Berkó Sándor, Farkas Lilla, Ráski Lajos, Tóth Gábor négyes lett a bajnok, miután a fináléban jobbnak bizonyult a Jónás Károly Krisztián, Kulcsár Zalán, Zsigmond Tamás összetételű gárdánál. A befejező versenyszám a sorsolásos szilveszteri páros volt, amelyben 20 kettős indult. A párok sorsolással jöttek létre, a továbbjutó győzteseket egészen a döntőig újrasorsolták. A finálét szoros csatában a Czétényi Krisztián–Ráski Lajos kettős nyerte a Farkas Lilla–Tczina Nikol duóval szemben. 

Fókuszban a finomságok

A nevezési díj sütemény és üdítő volt a Szilveszter Kupára. A sütiremekek közül Czétényi Klaudia virslis kiflije fogyott el hamarjában. Diós Letícia habcsókja és kókuszgolyója, valamint Steczina Nikol bejglije is a gyorsan fogyó édességek közé tartozott. Végül koccintással fejeződött be a végig jó hangulatú újszászi óévbúcsúztató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában