Jászberény / Galériával

2022.02.11. 19:55

Szívügyének tekinti a tehetséggondozást Szilágyi Áron

Szilágyi Áron a világ egyetlen egyéniben háromszoros olimpiai bajnok kardvívója pénteken Jászberényben vendégeskedett. A Lehel Vezér Gimnáziumba látogatva egyik szívügyéről, a tehetséggondozásról beszélt.

Varga Csaba

Szilágyi Áron egy tehetséggondozó program mentoraként vett részt az eseményen Fotó: Pesti József

A diákok érdeklődve várták, hogy a legendás sportoló felkeresse őket. Szi­lágyi Áron pedig nagyon szívesen kereste fel a berényi iskolát, ahol világraszóló sikereiről szólva jó példát mutatott az érdeklődő fiataloknak.  Az előzményekről annyit, hogy az elmúlt esztendő végén országos tájékoztató roadshow-ra indult a Nemzeti Tehetség Központ, hogy a hazai középiskolák végzős diákjai személyesen is megismerhessék a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram nyújtotta lehetőséget. 

Ez azokat a kiemelkedő tehetségeket segíti, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasz­nosítani fogják Magyaror­szágon. 

A roadshow következő állomása tehát Jászberény volt, ahol a patinás Lehel Vezér Gimnázium diákjaihoz látogattak a program vezetői, Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár és dr. Lantos Krisztina ügyvezető. Őket Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője és Antics István, az iskola igazgatója köszöntötte. Legelőször Rácz Zsófia beszélt a projekt lényegéről. 

Mint elmondta, a cél az, hogy a világ 66 legrangosabb egyetemének személyes felvételi vizsgájára a nehéz anyagi helyzetű tehetséges fiatalok is eljussanak. 

A következő lépésként pedig az adott tanévben a felvett fiatalok minden költségét fedezi a Nemzeti Tehetség Központ. Ezzel elősegítik, hogy az érintettek kizárólag a tanulmányaikra koncentrálhassanak. Dr. Lantos Krisztina elmondta, hogy a lehetőségre pályázhatnak a jelentkezők. Szilágyi Áron a kiválasztó­tábor egyik mentoraként jelent meg az eseményen. 

Rácz Zsófia helyettes államtitkár (balra), Szilágyi Áron olimpiai bajnok és dr. Lantos Krisztina ügyvezető tartottak tájékoztatót Fotó: Pesti József

– Sok érdekes feladatot adtunk a fiataloknak, abban a pár napban – mondta. – Kezdetben furcsa volt számomra is, hogy most nem engem figyeltek, hanem mi adtuk ki a tennivalókat. Érdekes volt, mint egy fontos asszó. 

Jól volt a fiatalokkal dolgozni, hiszen nekem is szívügyem a tehetséggondozás. 

– A folytatásban a diákok kérdéseket tettek fel az elhangzottakkal kapcsolatban, majd Szilágyi Áronnal is fotózkodtak. A bajnoknak bőven volt még programja Jászberényben, ahol előbb a karatésokhoz, az Y-Házba látogatott, majd az este fénypontjaként a helyi Lehel filmszínházban bemutatták a róla szóló „Egy mindenkiért című dokumentumfilmet, amely a kiváló sportember olimpiai felkészülését követte végig.

 

Névjegy 

Név: Szilágyi Áron

Születési idő: 1990. január 14.

Születési hely: Budapest

Magasság: 180 cm

Súly: 80 kg

Sportága: kardvívó

Klubja: Vasas SC

Legjobb eredményei: háromszoros olimpiai bajnok, egyszeres olimpiai bronzérmes, egyszeres világbajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, ötszörös világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes

Családi állapota: nős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában