Nemzeti bajnokság

2022.07.24. 08:24

Óriási siker: meghódították az eget a szolnoki vitorlázórepülők

Elsöprő szolnoki siker született az idei, 67. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő-bajnokságon. A közelmúltban Szegeden rendezett seregszemle első és második helyezett pilótája a Honvédelmi Sportegyesület Szolnok (HOSESZ) színeiben induló Balog István, illetve Kovács Krisztián lett.

Mészáros Géza

Idén a szolnoki Balog István győzött a magyar nemzeti vitorlázórepülő-bajnokság rendkívül erős mezőnyében Fotó: Nagy Tibor

A július elején zajló, kilencnapos 67. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő-bajnokság FAI klub-géposztályának mezőnye volt a legnépesebb. A mintegy harminc pilóta közül hármat a HOSESZ adott, Balogon és Kovácson kívül Surányi Zoltán és Tóth Róbert képviselte a szolnoki színeket. Előbbi két (l)égi hajózónk egy-egy LS-3a, Surányi pedig egy ASW-20-as típusú vitorlázórepülővel emelkedett a felhők fölé – Tóth másik kategóriában indult –, hogy egy héten keresztül nap mint nap, szinte napkeltétől napnyugtáig teljesítsék a feladatokat. 

Ez egy-egy napra vonatkozóan abból állt, hogy a versenyszervezők hazánk határain belül kijelöltek egy több részcélból álló, több száz kilométeres útvonalat, és a vitorlázók – megtalálva és meglovagolva a termikeket, azaz az emelő légáramlatokat – elérjenek minden pontot, és visszatérjenek a szegedi starthelyre. 

Aki a nap folyamán a leggyorsabban teljesíti az adott feladatot, az egyéb számításokon túl kapja a legtöbb pontot. A többnapos verseny végén az összpontszám alapján hirdetnek eredményt.

A 2022-es magyar bajnok Balog István lett, alig néhány tizednyivel megelőzve a mögötte második helyen végző Kovács Krisztiánt, míg a riválisok jelentősen leszakadva tőlük végeztek – Surányi ezúttal a tizenhatodik helyet szerezte meg. 

– Őszintén mondom, engem lepett meg a legjobban az eredményem – válaszolt megkeresésünkre az újdonsült bajnok, az 1980-as születésű Balog István. 

– Nemrég kapott új festést a gépem, az idei repült óráim száma sem indokolta volna ezt a remek eredményt. Elképzelhető, hogy épp ezért kevesebb nyomás volt rajtam, mint a többieken. Úgy 2006 táján volt már egy „kiugró” harmadik helyem a bajnokságban, ezért is volt meglepő, hogy most az első helyen végeztem. 

Hozzá kell tennem, ez a győzelem csapatmunka eredménye.

– „Vilivel” (Kovács Krisztián beceneve bennfentes körökben – a szerző) azt beszéltük meg, hogy együtt felszállva, rádión folyamatosan tartva a kapcsolatot, tájékoztatjuk a másikat a tapasztalt légköri viszonyokról, közösen hozunk döntéseket a repüléseink során. Csak a véletlen műve, hogy a mi „csapatunkból” én lettem pár tized ponttal első és nem Vili. Ő is megérdemelte volna a bajnoki címet – hangsúlyozta Balog István. 

Kilencven százalékban a pilótákon múlik, milyen eredményt hoz egy-egy verseny Fotó: Kovács Krisztián

Kilencven százalékban a pilótán, a maradék tíz százalékban egy-egy váratlan időjárási helyzeten és a szokásos szerencsefaktoron dől el, hogy egy-egy versenyen milyen eredmény születik

– mondta Kovács Krisztián, korábbi kétszeres magyar bajnok, Európa- és világbajnokságokat megjárt válogatott vitorlázórepülő. Egyáltalán nincsenek bennem kétségek amiatt, hogy idén a klubtársam és haverom lett az első. Sőt, még büszke is vagyok rá. Annak örülök, hogy az a stratégia és taktika, amit kidolgoztunk, ennyire kiválóan működött – tette hozzá az 1979-es születésű Krisztián. 

Egy, több részcélból álló útvonalat kellett teljesíteniük a pilótáknak Fotó: Kovács Krisztián

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában