Galériával

2023.05.14. 17:54

Hazai pályán ostromolták a vb-szintet a jászkunsági klasszisok

I. Tiszavirág Kupa néven hívott életre új nemzetközi versenyt a Szolnoki Sportcentrum, amely viadalon hazánk, egyben térségünk két gerelyhajító-kiválósága is elindult.

Rózsa Róbert

Rivasz-Tóth Norbert dominálta az I. Tiszavirág Kupa férfi gerelyhajító mezőnyét

Fotó: Kiss János

Megyeszékhelyünk egykor rangos nemzetközi viadal otthona volt. Noha a Szolnok Kupát már évtizedek óta nem rendezték meg, az örökösének szánt versenyt múlt szombaton igen. Az I. Tiszavirág Kupával a szervező Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola a korábbi torna újjáélesztését célozta meg. Ehhez pedig egyből két nagy nevet, Magyarország legjobb női és férfi gerelyhajítóját sikerült idecsábítani. Pontosabban itt tartani, hiszen mind Szilágyi Réka, mind Rivasz-Tóth Norbert törökszentmiklósi, illetve szolnoki nevelésű, utóbbi jelenleg is a szolnokiak versenyzője. 

A kupa tétjét emelte, hogy  zajlik a kvalifikációs időszak a nyári budapesti világbajnokságra, amelyre mindkét szolnoki kötődésű dobónak kiválóak az esélyei.

A férfiaknál 85,20 méter, a nőknél 63,80 méter a vb-szint, ám ranglista és versenyeredmények alapján is indulási jogot lehet szerezni.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe az indulókat, hiszen nem csak a hűvös idővel, de a kavargó széllel is meg kellett küzdeniük. A női mezőnyben ennek ellenére Bogdán Annabella, a Békéscsabai AC versenyzője hatalmas egyéni csúcsot dobott. Az 31 éves atléta 58,79 méteres egyéni csúccsal érkezett Szolnokra, ám a verseny harmadik sorozatában 59,18, a negyedikben pedig 61,09 méternél ért földet gerelye – ezzel az eredménnyel dobogóra állhatott volna a tavalyi Európa-bajnokságon. Bogdán így meglepetésre meg is nyerte a kiírást a hazai kedvenc Szilágyi Réka előtt, akinek ezúttal nem volt jó napja, legjobban sikerült, ötödik kísérlete 57,06 volt – azért ezzel is a dobogó második fokára ért. Harmadikként a szlovén Martina Ralej végzett, 55,72-vel.

– Jobban szerettem volna hajítani, jobb formában éreztem magam, emiatt elkezdtem ”tépni a gerelyt”, nem tudtam megfelelően kontrollálni, ezért nem sikerült akkorát dobom, amekkorát szerettem volna – fogalmazott a verseny után Szilágyi Réka. – Hatvan méter felett szerettem volna kezdeni, de ez az első versenyem idén. A hibákra oda kell figyelni és össze kell rakni a rohamot – mondta. – A verseny jól beleillik a világbajnoki felkészülésembe, és örülök, hogy Szolnokon versenyezhettem – összegzett az Eb-negyedik gerelyhajító.

Egyéni csúcsok születtek a férfiak versenyén is. Az  MTK-s testvérpár, Jancsik Tamás és Jancsik Martin is saját legjobbját dobta, előbbi 69,75, utóbbi 69,23 méterre javította rekordját. Ezzel is csak a második, harmadik helyet érték el.

Az idén már 80 méter feletti is dobó Rivasz-Tóth Norbert ugyanis dominálta a versenyt.

A Szolnoki Sportcentrum magyar csúcstartója már első kísérletével – amely 77,02 méternél fúródott a földbe – eldöntötte az első hely kérdését. Utána ugyan javítani nem tudott, még két 76 méteres dobása, és három érvénytelen kísérlete volt, de győzelmével így is szállította a hazai győzelmet az első Tiszavirág Kupán.

– Kicsit többet vártam magamtól, de az edzések jól mennek, és a szezon júniusban kezdődik. Örülök, hogy hazai pályán versenyezhettem, ilyenben még nem volt részem – mondta Rivasz-Tóth.

Végeredmény: 

Női gerelyhajítás: 1. Bogdán Annabella (Békéscsabai AC) 61,09 méter, 2. Szilágyi Réka (DSC-SI) 57,06. 3. Martina Ratej (szlovén) 55,72. 

Férfi gerelyhajítás: 1. Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki Sportcentrum), 77,02, 2. Jancsik Tamás (MTK) 69,75, 3. Jancsik Martin (MTK) 69,23.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában