Atlétika

2023.06.10. 07:30

„Fontosabb az egészségem” – a vb-szereplésről lemondott, de céljairól nem a Szolnoki MÁV távolugrója

„Elengedte” a nyári budapesti világbajnokságon való indulást Pázmándi Dominik. A Szolnoki MÁV SE 23 éves atlétája az elmúlt években többször is huzamosabb ideig dominálta a hazai a távolugróversenyeket, ám neve az elmúlt hónapokban sérülése miatt nem bukkanhatott fel a rajtlistákon. Ennek ellenére már javában dolgozik a visszatérésen, és nyolc méter fölötti ugrással álmodik. De így is van ez jól, ha az ember az egyik legnagyobb magyar távolugró-tehetség.

Rózsa Róbert

Távolra tekint: Pázmándi Dominik, a MÁV SE távolugrója stabil nyolc méter feletti ugróvá válna

Fotó: Mészáros János

– A napokban Németh Mátyás 7 méter 76 centiméteres egyéni csúccsal nyerte a Magyar Nagydíj budapesti állomásának távolugró versenyét. Ismerős a távolság: önnek éppen ekkora a legjobbja, de mégsem lehetett ott a viadalon. Milyen érzés kívülről látni a többieket?

– Nem szívesen néztem úgy a versenyt, hogy én nem lehettem ott, hiszen ez egy jó lehetőség lett volna nekem is ugrani. De közben örülök is neki, jó azt látni, hogy fejlődik a magyar távolugró mezőny, ráadásul így a következő években tudjuk majd húzni, és minél jobb eredményekre sarkallni egymást.

– Az elmúlt évek legnagyobb magyar távolugró tehetségeként robbant be, ám idén február óta hiába kerestük a nevét a rajtlistákon. Mi történt?

– Sajnos a derekammal adódtak gondok... Szerencsére visszafordítható a dolog, nem kell műteni, és gyógytornával helyre lehet hozni. Két-három hónap múlva rendbe is jöhetek. Kockáztatni viszont nem akarok, így most kényszerpihenőn vagyok, rehabilitációs edzéseket végzek. Kérdés még azért a budapesti világbajnokság, de azt már kissé elengedtem.

– Elengedte?

– Egy kicsit igen, sajnos. Időszűkében vagyunk, mert a vb-hez már most is ugrani kellene. Fontosabb az egészségem. Jövőre egyébként is olimpiai év van, és ott az Európa-bajnokság is. Inkább ezeket célzom meg, Európában amúgy is jobb esélyekkel indulok. Ha egészséges leszek, és sikerül mindent szépen összerakni, még egy döntő is összejöhet. Idén júliusban tartják a felnőtt ob-t, amelyen meglehet, hogy odaállok 100 méteren, ahhoz meg is van a szintem. Szeptemberben pedig csapatbajnokság, amelyen már biztosan futni akarok, az ugrást viszont még nem biztos, hogy megkockáztatom.

– Említette a jövőt: milyen távlati célokat tűzött ki?

– Mivel 23 éves vagyok, még rengeteg időm van az atlétikában, tulajdonképpen ez az első igazi felnőtt évem. A célom a jövő évi Európa-bajnokság és az olimpia – utóbbi ugyan kicsit erős, de ki tudja, hátha kicsúszik egy 8,30-as ugrás... Los Angelesben, a 2028-as olimpián már fixen ott akarok lenni. Közben pedig stabilan nyolc méter feletti ugróvá szeretnék válni, nemzetközi szinten versenyezni, és ostromolni a magyar csúcsot.

– Egyelőre azonban a rehabilitációs edzései zajlanak, egy futó-ugró atléta esetében ezt hogyan kell elképzelni?

– Egy hónapig szigorúan semmi futás nem volt. Csak kiegészítő mozgások és felső testre erősítés zajlott. Utána elkezdtem óvatosan kocogni, majd lassan, de biztosan jönnek a futóiskolák, fokozófutások. Figyeljük, milyen terhelésnél jön fájdalom, szerencsére eddig semmi. A szögescipő ideje most, júniusban jöhet el.

Ha nem edz, edzősködik

Pázmándi Dominik felkészülése mellett nemrég az U10-es, U12-es atlétapalántákkal is elkezdett dolgozni. – Immár edzőnek nevezhetem magam. Megpróbálom kialakítani a saját csoportomat, igyekszem megszerettetni a fiatalokkal a testmozgást, és megpróbálom az atlétika szépségeit megmutatni nekik. Bízom benne, hogy a jövő nagy atlétái közül valakit kinevelhetek, később pedig idősebb korosztályt is edzenék – mondta el a 2021-ben távolugrásban magyar bajnoki címet szerző ugró, akinek ha kívánsága teljesül, akár még versenghet is tanítványaival. – Hogy mit szólok majd, ha egy tanítványom legyőz? Jó kérdés! De nyilván büszke leszek. Elvégre, ahhoz, hogy engem legyőzzön, tényleg nagyot kell majd ugrania!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában