Kajak-kenu

2023.08.07. 18:00

Pető Hanna négy aranya, Csikós Zsóka "királynői" győzelme – így szerepeltek a jászkunságiak az ob-n

Négy napon át tartottak a szegedi Maty-éri pályán a serdülő, az ifjúsági és U23-as magyar bajnokság küzdelmeit. A regattán vízre tették hajóikat a Szolnoki Kajak-Kenu Klub, a Szolnoki Sportcentrum, valamint a City-Gas Tiszafüred fiataljai is, akik egy rakat érmet szereztek a megméretésen.

Varga Csaba

A tiszafüredi Pető Hanna (balra) négy aranyérmet nyert az ob-n

Fotó: kajakkenusport.hu

Sokak számára ez volt a szezon utolsó megméretése, de van akik még komoly célokért küzdenek, hiszen a legjobb serdülő és ifjúsági korú sportolók (U15, U16, U17) indulási jogot szerezhettek a szeptember 7-én rajtoló poznani Olimpiai Reménység Versenyére.

Az első napon az 1000 méteres döntőket rendezték. A női kajak U23-as párosoknál a legjobb vármegyei eredményt a Csikós Zsóka, Decsi Dorina (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) duó érte el, amely a második helyen ért célba a Kőhalmi Emese, Bakó Olga (Kovács Katalin NKKA) kettős mögött. A fiúknál a szolnoki nevelésű, Tamási Zsombor (MTK) nyerte a király számot, vagyis az 1000 méteres távot. Az ifjúságiaknál Szegedi Angelina (Kis-Duna SE) és Pető Hanna (City-Gas Tiszafüred SE) is két nemzetközi verseny után szállt vízre Szegeden és együtt arattak sikert a K-2 1000 méteres döntőben.

A második napon az 500 méteres döntők voltak a soron. Az U23-as K-1 500 méteren a szám világbajnoki címvédője, Csikós Zsóka a hazai mezőnyben is a legjobbnak bizonyult. Az ifjúságiaknál az Európa-bajnokságon győztes tiszafüredi Pető Hanna az országos bajnokságon sem talált legyőzőre. Sőt, Hanna duplázott, hiszen klubtársaival, Dékány Lilivel, Borbély Lászlóval és Szabó Bencével az oldalán első helyen haladt át a célvonalon a vegyes négyesek versenyében.

A serdülők között két magyar bajnoki címet szereztek a Szolnoki Sportcentrum egységei: az U15-söknél K-2 1000 méteren a Lánczi Zaránd, Budai Kevin páros, valamint az U15-U16-soknál a K-4 1000 méteren a Bablinszki Bence, Bakos Bence, Budai Kevin, Till Máté összetételű csapat.

A harmadik napon a szeles esős idő nem kedvezett a versenyzőknek. Ennek ellenére az U23-soknál a Nagy Dorka, Csikós Zsóka páros a harmadik helyen ért célba 200 méteren. Az ifjúságiaknál pedig a Szegedi Angelina, Pető Hanna alkotta páros 1000 méter után az 500 méteres távon sem talált legyőzőre. A tiszafüredi Papp Adél pedig DVTK-s versenyzőkkel az oldalán bronzérmes lett 200 méteren. Az U15-ös fiúknál a Lánczi Zaránd, Budai Kevin duó a második helyen ért célba az 500 méteres távon.

Szót ejtve a kenus hölgyekről is, a Sportcentrum versenyzője, Kis-Batka Imola bronzérmet szerzett. Sőt, az U15-ös fiúk 2000 méteres viadalát a Lánczi Zaránd és Till Máté, a Szolnoki Sportcentrum párosa nyerte. Egyesben pedig klubtársuk, Veres Balázs sem talált legyőzőre az országos bajnokságon.

A záró napon az U23-soknál a 5000 méteres számok fináléit rendezték meg.

Csikós Zsóka bizonyította, hogy nemcsak a királynő számban, 500 méteren korosztálya legjobbja, hanem a leghosszabb síkvízi távon sem talált legyőzőre.

– Elégedett vagyok, hiszen a fő számomban, 500 méteren sikerült a győzelem, és ötezren is én lettem a bajnok – mondta lapunknak, Csikós Zsóka. – Annak örülök, hogy párosban Dorinával és Dorkával is jól ment hajónk. Nekem vége a szezonnak, egy hónap pihenőt kaptam, ami rám fér, hiszen sűrű volt az idény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában