Vízilabda

2023.09.07. 07:00

„Lesz teendőnk, de állunk elébe” – a szolnoki Cseh Sándor olimpiára vezetné a női válogatottat

Hétfőn arról döntött a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége, a hetekben menesztett Bíró Attila helyett a jövőben Mihók Attila–Cseh Sándor páros lesz a női válogatott szövetségi kapitánya. A szolnoki ­származású és ma is a vármegyeszékhelyen élő Cseh Sándor épp kedden ünnepelte 47. születésnapját. Vele beszélgettünk kinevezése után egy nappal.

Varga Csaba

Cseh Sándor, a Szolnoki Dózsával BL-t nyerő edző állítja, megtisztelő felkérést kapott

Fotó: Ádám János / Nemzeti Sport

Elöljáróban annyit, hogy Cseh Sándor játékosként és edzőként ezer szállal kötődik a szolnoki vízilabdához, hiszen egykoron játékosa és edzője is volt a klubnak. Edzőként magyar bajnoki és honi kupagyőzelmeket szerzett, nemzetközi szinten pedig a Bajnokok Ligáját is megnyerte a Dózsa együttesével. Öt éve azonban elváltak útjaik a klubbal, azóta a szövetség utánpótlásának igazgatójaként dolgozott kinevezéséig.

– Az egyik nap kinevezték szövetségi kapitánynak, másnap a születésnapját ünnepelték, hogy is van ez?

– Szép ajándék, egyben nagy kihívás számunkra a szövetségi kapitányi kinevezésünk, hiszen Mihók Attilával kettesben kaptuk a megbízatást. Attilával kedden több órán át beszélgettünk a jövőről. Lesz bőven teendőnk, de állunk elébe. A születésnapomat pedig majd megünnepeljük a családdal.

– A szaksajtó napokig találgatta, még olvasói szavazást is tartottak, hogy ki legyen a női kapitány, de Cseh Sándor nevéről szó sem esett. Hogyan jött képbe?

– Néhány nappal ezelőtt Madaras Norbert elnök úr keresett meg, hogy volna-e kedvem elvállalni a pozíciót, én pedig rövid gondolkodás után igent mondtam, hiszen óriási megtiszteltetés az ország női válogatottját irányítani a világeseményeken. Egyébiránt öt esztendeje a szövetség alkalmazásában állok mint utánpótlás-igazgató, sőt még más projekteken is dolgozom, de ezt a feladatot is szeretném a legjobb tudásom szerint ellátni.

– Mi lesz az első és legfontosabb feladatuk?

– A stáb és a menetrend kialakítása, a csapatok feltérképezése, ha ezeken túl leszünk, előreláthatólag szeptember végén lesz egy összetartás a keret számára. Többre most egyelőre nincs idő, hiszen nagyon sűrű a verseny­naptár.

– Hogyan osztják majd meg a munkát?

– Attila meccsel, én is ott leszek a kispadon, természetesen minden mást együtt végeznünk majd. A kollégám jól ismeri a női mezőnyt, óriási rutinja van, én pedig másban, a stáb kialakításában és működtetésében igyekszem sokat tenni. A közös beszélgetéseink során pedig tisztán látszódott, hogy sokkal erősebbek lehetünk ketten, mint külön-külön. A magyar vízilabdáért együtt dolgozunk a jövőben. Kevés időnk lesz a közös felkészülésre, de meg kell oldanunk a feladatot, ki kell vezetni a válogatottat a jövő évi olimpiára.

– Ön számára bizonyosan újdonság lesz női csapattal dolgozni.

– Minden fórumon elmondtam, bizonyos paraméterekben nincs különbség a nők és a férfiak között. A fizikum alapvető fontosságú, és az élsportban a nőknél is egyre jobban dominál az erő, közelítenek a férfiakhoz. Ezért is merülhetett fel egy olyan szakember neve, aki eddig férfiakkal dolgozott.

– Hol él majd az elkövetkezőkben?

– Nagyon kemény, kihívásokkal teli feladatot kaptunk, teszem hozzá, eddig sem unatkoztunk, igazgatóként én voltam felelős hat utánpótlás-válogatottért. A kérdésre válaszolva: továbbra is Szolnok a bázis, hiszen ott él a családom, a szüleim. A munkám azonban továbbra is a fővároshoz köt, így marad az ingázás a két település között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában